Церковне свято 11 січня / depositphotos.com

За часів правління царя Ірода у Віфлеємі народився Син Божий - Ісус Христос. Правитель дізнався про це і наказав волхвам знайти немовля. Ті, почувши пораду ангелів, не повернулися в царство. Тоді Ірод віддав розпорядження - вбити всіх дітей до двох років і молодше. Всього тоді загинуло 14 тисяч дітей. У той же час самого Ісуса Господь зберіг в Єгипті. За своє діяння Ірод був покараний - його вразила страшна хвороба, від якої він за два дні помер.

На честь пам'яті загиблих дітей сьогодні відзначається народне свято 11 січня - Страшний вечір.

Православне свято 11 січня - день пам'яті преподобних Марка, Феофіла та Іоанна

Святі одночасно подвизалися в Києво-Печерських печерах. Марк своїми руками викопав безліч могил для подвижників і братії, вів благочестиве життя, носив важкі вериги і володів даром прозорливості.

Відео дня

Феофіл і Іоанн були відомі тим, що жили ніби однією душею і ревно служили Богу. Одного разу, коли Феофіл відправився в місто, брат його Іоанн захворів і помер. Феофіл приїхав і побачив, як Марк ховає його на тому місці, де була уготована могила для самого Феофіла. Святий розсердився, тоді Марк наказав Іоанну посунутися в могилі - той виконав прохання.

Феофіл став просити вибачення, але у відповідь почув пророцтво про швидку свою кончину. Злякавшись такого пророцтва, Феофіл роздав все своє майно і щодня плакав, тому осліп. Незабаром помер і був похований разом з Іоанном.

Прикмети 11 січня

Народні прикмети сьогодні / УНІАН, Віктор Ковальчук
  • тепла погода - весна буде ранньою;
  • хуртовина і заметіль - до холодного літа;
  • зірки мерехтять на небі - скоро вдарять морози;
  • сніг падає великими пластівцями - до потепління.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки в цей день намагалися не гуляти на самоті, особливо в безлюдних місцях. Також не можна було нікому бажати здоров'я - все трапиться навпаки. Уникайте страждань, не скаржтеся на життя, не затівайте конфліктів і не беріть участь в суперечках.

Що можна робити 11 січня

За старих часів в Страшний день слов'яни розпалювали багаття біля будинку - вірили, що до житла, де палає вогонь, нечиста сила не підійде. Також намагалися берегти дітей і приділяти їм увагу - розповідали казки, загадували загадки. Не зайвим було і помолитися за здоров'я малюка в церкві.

Дівчата 11 січня збиралися разом і ворожили - вірили, що саме в цей день передбачення будуть особливо правдивими. Все тому, що період святок - магічний час, коли всі загадані бажання і отримані відомості від Всесвіту збуваються.

Вас також можуть зацікавити новини: