Церковне свято 17 вересня / depositphotos.com

Вавила походив з Антіохії і був там єпископом. Одного разу правитель Діоклетіан вирішив влаштувати свято на честь вихваляння ідолів і вторгнутися в православний храм, щоб осквернити його.

Єпископ Вавил захистив храм і не пустив імператора. Пізніше Діоклетіан викликав до себе Вавила, звинуватив в оскверненні царя і наказав судити його за те, що Вавил не бажає поклонятися язичницьким богам. За ним прийшли на суд ще троє братів-учнів. В результаті всім чотирьом відрубали голови. 

На честь святих мучеників сьогодні відзначається народне свято 17 вересня - День Вавили.

Відео дня

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті мучениці Єрміонії

Єрміонія була дочкою диякона, пізнала лікарське мистецтво і безкоштовно лікувала людей. Цар Траян намагався змусити дівчину відректися від Христа, але Єрміонія була непохитна. Правитель довго мучив її, а потім, не домігшись бажаного, відпустив на свободу. З приходом до влади царя Адріана, муки дівчини не припинилися. Після довгих тортур їй відрубали голову.

Свято 17 вересня - святкування іконі Пресвятої Богородиці "Неопалима Купина"

Вперше святкування було встановлено в XVII столітті. Зараз вона знаходиться в Москві, в Неопалимівській церкві. Існує легенда, як за царя Федора Олексійовича цій іконі молився конюх Колошин, просячи допомоги. Його звинувачували у злочині, якого він не скоював. Ікона приснилася царю і він виправдав конюха. 

Ікона являє собою восьмикутну зірку, що складається з двох гострих чотирикутників різних кольорів: зеленого і червоного. В середині зображена Пресвята Богородиця, а по кутах - людина, телець, орел і лев.

Прикмети 17 вересня

Прикмети погоди на сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • дощ сьогодні ллє - осінь буде суха;
  • на цибулі багато лушпиння - до холодної зими;
  • багато горобини - зима буде морозною.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не прийнято наближатися до вогню. Вважалося, що саме 17 вересня він знаходить магічні властивості і будь-яке джерело вогню потрібно гасити молоком, а не водою. Якщо горить свічка - не задуйте, а тушіть руками.

Що можна робити 17 вересня

У цей день православні читають молитву, що захищає від блискавки, пожежі і підпалу. Віруючі просять Пресвяту Богородицю допомогти впоратися з пристрастями і випалити їх гріхи.

Вас також можуть зацікавити новини: