Яке церковне свято сьогодні, 19 квітня, традиції та заборони дня / ua.depositphotos.com

19 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Іоанна Печерника. У народному календарі - Іван Ветхопечерник. Розповідаємо про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 19 квітня за старим стилем.

19 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

19 квітня за новим стилем (2 травня за старим) - день пам'яті преподобного Іоанна Печерника, який жив у VIII столітті в Іудеї.

Про святого збереглося небагато відомостей. У молодості Іоанн вирішив залишити мирське життя і відправився в Лавру преподобного Харитона. Ця лавра розташовувалася недалеко від Вифлеєма, біля Мертвого моря і називалася Старою (древньою) або Суккійською Лаврою. Іоанн оселився в ній і все життя присвятив служінню Богові. Його висвятили в сан пресвітера і прозвали Ветхопечерником. У монастирі Іоанн і помер - "добре здійснивши всяку чесноту".

Відео дня

Свято 19 квітня за старим стилем - день пам'яті святого Євтихія, архієпископа Константинопольського.

Про що говорять прикмети на 19 квітня

19 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами сьогоднішнього дня судять про те, якими будуть весна і літо:

  • тепло цього дня - кінець травня буде холодним, а якщо холодно - то теплим;
  • береза вже розпустилася, а вільха тільки почала - літо буде спекотним;
  • похмурий і дощовий день видався - червень буде сонячний і сухий.

Також 19 квітня спостерігають за заходом сонця: якщо він золотистий - найближчі дні будуть теплими.

Що можна робити 19 квітня

У святого Іоанна просять захисту від злодіїв, а також про швидкий пошук вкрадених речей.

За народними традиціями цей день - сприятливий для початку нових справ, зокрема й фінансових, і вдалий для поїздок. Вважається, що в день пам'яті святого потрібно обов'язково допомогти бездомним - тваринам і людям. Вважається, що будь-яка подібна допомога притягне в дім благополуччя, але якщо відмовити в ній, то це спричинить фінансові труднощі.

Що не можна робити 19 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - починати сварки, скандали, лаятися, лихословити, відмовляти в допомозі, особливо бездомним людям і тваринам.

Триває Великий піст 2024 - тим, хто поститься, заборонено протягом посту вживати скоромні продукти, а в цей день належить сухоїдіння.

Народні прикмети не велять думати про погане - думки мають сильну енергетику і можуть матеріалізуватися. Також заборонено давати в борг гроші і в цей день краще не розлучатися - інакше ще три роки не одружишся.

19 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Антон, Віктор, Георгій, Димитрій, Іван і Семен.

Вас також можуть зацікавити новини: