Церковне свято 20 листопада / depositphotos.com

Мученик Феодот жив в III столітті і був світлим християнином. Проповідував віру в Христа, допомагав людям знайти Бога. Ніколи нікому не відмовляв у пораді, лікував хворих, подавав милостиню бідним. У своєму будинку проводив богослужіння, відвідував в'язнів і навіть ховав загиблих. Одного разу язичницькі правителі зловили святого, довго мучили, а потім обезголовили.

Православне свято 20 листопада - ікона Божої Матері "Взиграння"

Вперше образ Божої Матері з'явився 7 листопада 1795 недалеко від Москви, при селі Гремячевому в монастирі, який заснував Дмитро Донський на честь перемоги на Куликовому полі. Там же була знайдена і інша ікона - Миколи Чудотворця.

"Взиграння" - ікона, яка була написана з грецького образу. За часів Візантійської імперії вона вважалася найдавнішою святинею. На іконі Богоматір зображена з немовлям, прільнувшім до її ланіти.

Відео дня

Прикмети 20 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • ожеледь сьогодні - вона буде ще кілька днів;
  • сильний сніг 20 листопада - навесні річки розійдуться;
  • на Федота випав перший сніг - наступного року буде хороший урожай жита.

Що сьогодні не можна робити

Більшість прикмет цього дня стосується вагітних жінок. Дівчатам в цей день потрібно читати молитви і перебувати в гарному настрої, тоді малюк народиться здоровим. 20 листопада не рекомендується багато спати і байдикувати, інакше дитина буде ледачою.

Що можна робити 20 листопада

Святий Феодот вважався покровителем ткаль, тому жінки в цей день повинні були займатися рукоділлям. На Русі особливо вмілим майстриням 20 листопада замовляли зшити святковий одяг.

Цей день вважався початком зими - на річках утворювався лід. Тому чоловіки виходили до водойм, щоб зрозуміти, де можна ловити рибу. Більш того, замерзання річок і озер обіцяло не тільки хорошу риболовлю, а й подорожі. У багатьох селищах заледенілі річки вельми спрощували пересування населенню.

Вас также могут заинтересовать новости: