Церковне свято 23 січня / depositphotos.com

Григорій був молодшим братом Василя Великого, отримав прекрасну освіту і навіть був наставником красномовства. У 373 році отримав сан єпископа міста Каппадокії, а в 381 році був одним з головних діячів II Вселенського Собору. Все життя Григорій ревно захищав православні догмати, читав проповіді і був великодушним батьком для своєї пастви. Відрізнявся працьовитістю, терпимістю і милосердям.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 23 січня - Григорій Літовказівник.

Православне свято 23 січня - день пам'яті Феофана Затворника

Святитель Феофан (Георгій Васильович Говоров) народився в Орловській губернії в 1815 році. Навчався в Київській Духовній Академії, там же був висвячений в ієромонахи. З 1844 році став викладати в Санкт-Петербурзькій духовній академії, потім став її ректором.

Відео дня

У 1866 році за власним бажанням пішов на спокій в Тамбовську пустелю, де після Великодня 1872 прийняв самітницький спосіб життя. Весь свій час присвячував працям і молитві, всього провів у відлюдництві 28 років. За все життя написав близько 60 духовних творів, більшість з них створив якраз в період самітництва.

Мирно помер в 1894 році, спадкоємці святителя Феофана досі сприймають його праці як керівництво в духовному житті.

Прикмети 23 січня

Народні прикмети сьогодні / ua.depositphotos.com
  • іній на деревах - літо буде сирим і холодним;
  • дме вітер з півдня - в літній період чекайте на часті грози;
  • яка погода сьогодні - такою вона буде і в жовтні;
  • небо безхмарне і ясне - весна настане рано.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними прикметами, в цей день забороняється виносити сміття - можна ненароком позбутися щастя. Також не рекомендується хвалитися своїми досягненнями - втратите все. Утримайтеся від використання паперу або паперових серветок, інакше в сім'ї будуть сварки.

Що можна робити 23 січня

Наші предки в цю дату поступово готувалися до весняних робіт - перевіряли засіки і перебирали зерно. Існує повір'я - якщо 23 січня приготувати м'ясну страву і з'їсти його всією сім'єю, то весь рік ні в чому потребувати не будете. Хлібні крихти зі столу не можна змахувати рукою - така дія приверне хвороби до людини.

Вас також можуть зацікавити новини: