Церковне свято 5 червня / depositphotos.com

Згідно з переказами, святий Леонтій жив у XI столітті і був ченцем Києво-Печерської лаври, ведучи відчайдушну боротьбу з язичництвом. Одного разу був вигнаний з міста, оселився поблизу струмка Брутівщини і там побудував храм. До нього стали приходити люди і приводити своїх дітей, з якими він багато грав і присвячував їх в таїнство хрещення. Коли почали хреститися і дорослі, Леонтій повернувся в місто. Преподобний створив безліч чудес, а коли помер, був похований в соборі. Ходить легенда, ніби саме він був батьком богатиря Альоші Поповича.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 5 червня - Левон Огуречник.

Відео дня

Православне свято 5 червня - день пам'яті преподобної Євфросинії

Євфросинія була правнучкою рівноапостольного князя Володимира, з раннього дитинства виховувалася в благочестивих традиціях, вивчала Боже Слово. Батьки хотіли видати дівчину заміж, але вона втекла і таємно прийняла чернечий постриг. Подвизавшись в монастирі, Єфросинія незабаром заснувала свій монастир за містом, де стала ігуменею. У похилих літах поїхала на Святу Землю і молилася Господу про те, щоб він дав їй право померти в Божому місті. Так і вийшло - преподобна Євфросинія померла в Єрусалимі.

Прикмети 5 червня

Народні прикмети сьогодні / фото Марківця УНІАН
  • вранці чутно запах трави - до дощу;
  • багато жуків літає - день буде сонячним;
  • багато комарів і мух - літо виявиться посушливим;
  • туман з ранку стелиться по землі - погода зіпсується.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки в цю дату висаджували огірки, але робити це потрібно було на самоті, щоб ніхто не наврочив урожай. Важливо було проводити роботи в городі босоніж і без головного убору, інакше саджанці не зійдуть. Також 5 червня не рекомендується переїжджати або міняти роботу - всі починання виявляться невдалими.

Що можна робити 5 червня

Святий Леонтій вважається захисником всіх принижених і ображених, тому віруючі звертаються до нього за допомогою і розрадою, а також за підтримкою. Народні прикмети рекомендують бути уважними і не вірити на слово кожному, з ким спілкуєтеся. 

Вас також можуть зацікавити новини: