Церковне свято 12 вересня / depositphotos.com

12 вересня за новим церковним календарем закінчуються святкування Різдва Пресвятої Богородиці. Також цього дня вшановують священномученика Автонома. У народному календарі день отримав назву Артамон Змійовик. Що потрібно, а чого не слід робити на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

12 вересня 2023 - яке свято сьогодні та за старим стилем

Автоном жив за часів правління імператора-язичника Діоклетіана і був єпископом у місті Пренесте. Коли почалися гоніння на християн, Автоному довелося піти в інше поселення - Сорею, де його прихистив благочестивий Корнилій. Там єпископ багато проповідував, навернув до християнської віри чимало людей, побудував церкву на честь Архангела Михаїла і зробив Корнилія дияконом.

Але сам Автоном вирішив піти в інші місця, щоб проповідувати і там. Повернувся він лише через кілька років і висвятив Корнилія в єпископи. Коли Автоном потрапив у сусіднє селище, то під впливом його проповіді там зруйнували язичницький храм. Язичницькі жерці не пробачили цього єпископу і вбили його під час богослужіння. Мощі святого знайшли нетлінними через 60 років і створили храм в ім'я священномученика Автонома.

Відео дня

***

12 вересня також завершується свято Різдво Пресвятої Богородиці, яке триває з 8 вересня. Цього дня у храмах відбуваються урочисті служби, присвячені Божій Матері.

Святого і свято вшановують 12 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 25 вересня.

Свято 12 вересня за старим стилем - день пам'яті святих Олександра, Іоанна, Павла, патріархів Константинопольських.

Народні прикмети на 12 вересня 

Народні прикмети на 12 вересня / фото Pixabay

За прикметами дня орієнтувалися, якою буде погода найближчим часом і зима: 

  • якщо до цього дня на березах і дубах усе листя опало - до теплої зими, а якщо багато листя - буде сувора зима;
  • гарна погода цього дня - протримається ще кілька днів;
  • багато жолудів вродило - наступний рік буде врожайним.

У народі 12 вересня - свято Артамон Змійовик, ім'я Автоном переробили для милозвучності, а Змійовиком прозвали, бо змії цього дня ховалися в нори.

12 вересня - що сьогодні не можна робити

Заборони цього дня такі самі, як і на свято Різдва Богородиці:

  • не можна бажати зла, лаятися і лихословити;
  • заборонено відмовляти в допомозі та милостині;
  • займатися важкою роботою, а також прибирати в будинку.

Цього дня також не слід стригти волосся і нігті - можна "відрізати" здоров'я. Не радять іти в ліс, щоб не зустрітися там зі зміями.

Що можна робити 12 вересня

Можна піти на службу до храму, поставити свічку, помолитися, подякувати Богородиці за все і попросити не залишати у скрутну хвилину.

Прийнято цього дня збирати ягоди горобини і робити з них заготовки. Варто також зробити якусь добру справу - добро повернеться сторицею.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: