Яке церковне свято 15 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

15 грудня за новим церковним календарем згадують святителя Стефана, сповідника і архієпископа Сурозького. У народному календарі - Стефанів день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 15 грудня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

15 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

15 грудня (28 грудня за старим стилем) - день пам'яті святителя Стефана, сповідника і архієпископа Сурозького.

Святитель Стефан народився наприкінці VII століття, в Каппадокії. Виховували його в християнських традиціях, і з 15 років він навчався в Константинополі. Хлопчик мав неабиякі здібності, і незабаром про нього дізнався Константинопольський патріарх Герман. Він познайомився зі Стефаном і залишив його при собі. Кілька років провів Стефан, служачи церкві, а потім прийняв постриг і пішов у монастир, а звідти - в невідомі місця, шукати усамітнення.

Відео дня

Десь у цей час у Сурожі (нині це м. Судак у Криму, Україна) помер єпископ. Жителі міста приїхали до Константинополя - просити призначити нового архіпастиря. Патріарх Герман не міг обрати гідного, і тоді, за переказами, йому під час молитви явився ангел і вказав на Стефана. Стефана висвятили на єпископа, і він поїхав у свою єпархію.

Коли на візантійський престол зійшов імператор-іконоборець Лев Ісавр, то змістив патріарха Германа. Тоді святитель Стефан приїхав до Константинополя і викрив імператора в іконоборстві. Святителя не вдалося схилити до іконоборчої єресі, тому його ув'язнили в темницю в Константинополі. Вийшов звідти сповідник після смерті імператора. У глибокій старості Стефан повернувся до Сурожа, де й помер 15 грудня, але точний рік смерті невідомий. Незабаром після його смерті сталося диво: ще за життя Стефан усіляко допомагав сліпому від народження Єфрему в Сурожі. Коли святий помер, Єфрем дуже сумував і попросив відвести його поклонитися мощам. Щойно він припав до них, то одразу прозрів. 

Святий Стефан є покровителем міста Судак.

Свято 15 грудня за старим стилем - день пам'яті святого Авакума, одного з 12 малих пророків. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 2 грудня.

Про що говорять прикмети на 15 грудня

Прикмети на 15 грудня / фото УНІАН

За прикметами дня можна дізнатися про погоду найближчим часом, весну та врожай:

  • випало багато снігу - буде гарний урожай зернових і трави;
  • снігові візерунки на вікнах зранку - до ранньої і теплої весни;
  • ворони кружляють над будинками - до негоди;
  • кішка спить цілий день - зима буде суворою і морозною.

У народному календарі 15 грудня - свято Стефанів день. За старих часів у цей час було дуже холодно, тому говорили: "Студено на Стефана так, що птахи на льоту замерзають".

Що не можна робити 15 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • злитися на кого-небудь, лихословити і лаятися;
  • влаштовувати пишні застілля, порушувати інші правила посту;
  • полювати або ловити рибу. 

За народними прикметами цього дня не слід скаржитися на холодну погоду - вважається, що тоді здоров'я буде слабким. Щоб зміцнити його, потрібно, навпаки, зберігати бадьорість і гарний настрій.

Що можна робити 15 грудня

У святого Стефана просять міцного здоров'я і зцілення від недуг, а також моляться про зміцнення віри. 

У цей день прийнято давати милостиню, можна віддати нужденним теплий одяг, також добре зробити годівниці для птахів і підгодовувати їх протягом зими - це приверне удачу в новому році.

Тим, хто дотримується посту, цього дня належить сухоїдіння. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

На Стефана проводили особливий обряд: щоб допомогти сонцю стати сильнішим і відігнати нечисть, виходили вранці з хати і кидали в сніг гаряче вугілля, примовляючи: "З ґанку зійди, золоте вугілля по двору покоти".

15 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Василь, Іларіон, Степан, Павло.

Вас також можуть зацікавити новини: