Церковне свято 22 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

22 січня за новим церковним календарем православні віряни згадують святого апостола від 70-ти Тимофія. У народному календарі - Тимофіїв день. Про його традиції, прикмети і що відзначають у церкві 22 січня за старим стилем - розповідаємо нижче. 

22 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

22 січня (4 лютого за старим стилем) - день пам'яті апостола від 70-ти Тимофія, учня апостола Павла і першого єпископа Ефеса.

Апостол Тимофій жив I столітті, був родом із міста Лістри в Малій Азії. Одного разу до них у місто з проповіддю християнства прийшли апостоли Павло і Варнава. За молитвою святого Павла в місті був зцілений кульгавий від народження юнак. Після цього багато жителів увірували в Христа і охрестилися, серед них - і Тимофій з матір'ю Евнікою і бабкою Лоїдою.

Відео дня

Тимофій став ревним учнем апостола Павла, а незабаром - його супутником і помічником у проповідях. Апостол Павло називав Тимофія своїм сином. Через 15 років Павло висвятив Тимофія на єпископа Ефеської Церкви.

Святий Тимофій закінчив своє життя мученицьки: коли в Ефесі язичники здійснювали свято на честь ідолів, апостол намагався зупинити їх і проповідувати віру в Христа. Язичники в люті накинулися на святого і побили камінням. У IV столітті святі мощі апостола Тимофія перенесли до Царгорода, до храму Святих Апостолів.

Також 22 січня за новим стилем у церкві вшановують пам'ять преподобномученика Анастасія Персянина і преподобномученика Анастасія Печерського, диякона.

Свято 22 січня за старим стилем - день пам'яті мученика Полієвкта і преподобного Євстратія. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 9 січня.

Про що говорять прикмети на 22 січня    

Прикмети на 22 січня / pixabay.com

Помічено, що на Тимофія морози міцніші, ніж на Водохреще, тому їх і прозвали тимофіївськими. За прикметами дня судять про погоду і врожай:

  • скло в домі "запітніло" - до потепління;
  • на вікнах з'явилися морозні візерунки - холоди будуть ще довго;
  • снігопад на Тимофія - до гарного врожаю зернових, а сонце - до ранньої весни.

У народному календарі 22 січня - свято Тимофій-напівзимник. Свою назву "напівзимник" Тимофій отримав за те, що день його поминання вважається серединою зими. 

Що не можна робити 22 січня

Є кілька заборон у цей день - що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, лаятися, ображати будь-кого, як людей, так і тварин;
  • впадати у відчай;
  • відмовляти в допомозі;
  • байдикувати.

Народні прикмети не радять цього дня вирушати в далеку дорогу - можуть наздогнати невдачі, а також виносити сміття - щоб не викинути благо. 

Що можна робити 22 січня

Святому апостолу Тимофію моляться за здоров'я, дарування сил, допомогу в справах, зміцнення віри і наставлення на шлях істинний.

Цього дня за старих часів перевіряли засіки - було важливо, щоб корму для худоби, зерна, овочів вистачило до нового врожаю. Якщо раптом виявляли, що запасів мало, то намагалися економити.

22 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анастасія, Юхим, Тимофій, Макар, Петро, Микола, Іван, Гавриїл.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: