Яке церковне свято 25 листопада / колаж УНІАН, фото pixabay.com

25 листопада за новим церковним календарем згадують папу Римського Климента I. У народному календарі - Клим Холодний. Про традиції цього дня, заборони, народні прикмети та кого вшановують 25 листопада за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

25 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

25 листопада (8 грудня за старим стилем) - день пам'яті Климента I, папи Римського і одного з апостолів від сімдесяти. 

Папа Римський Климент I - один із перших християнських проповідників. Інформації про нього збереглося небагато. Відомо, що він народився в I столітті в знатній і багатій римській родині. Коли він був маленьким, то разом із мамою і ще двома братами потрапив у корабельну аварію дорогою до Афін. Невідомим чином усі вони вижили, але втратили один одного. Через деякий час батько вирушив на пошуки рідних, Климент залишився в Римі.

Відео дня

Коли йому було 24, він почув про Ісуса Христа і вирішив більше дізнатися про нього - юнак вирушив на схід, де слухав проповіді апостолів Варнави і Петра. Так, Климент прийняв хрещення і став учнем Петра. Сталося несподіване: серед учнів апостола Климент знайшов своїх братів, а через деякий час вони знайшли батьків, і сім'я возз'єдналася. Батько з матір'ю теж прийняли хрещення. Пізніше Климента обрали в число сімдесяти апостолів.

Історія оповідає про те, що апостол Петро посприяв, щоб Климент став єпископом, а пізніше - папою римської церкви з 92 по 101 рік. За своє життя апостол Климент зробив багато добрих справ і прославився зціленнями. За християнські проповіді його заслали з Риму в Інкерманські каменоломні біля Херсонеса Таврійського (нині це українське місто Севастополь). Але святий і там продовжив проповіді, а за його молитвою біля каменоломень забило джерело, і засуджені могли пити вдосталь. З плином часу християн у місті стало так багато, що Климента вирішили позбутися: його прив'язали до якоря і втопили в морі. Але за молитвою сподвижників море відступило і Климента наші й поховали. Відтоді протягом семи століть у цей день море відступало, щоб можна було вклонитися місцю смерті святого, і відбувалися чудеса.

Святі Кирило і Мефодій близько 861 року перенесли мощі Климента до Херсонеського храму, а пізніше їх перевезли до Риму, до базиліки Святого Климента. Частину мощей, яка залишилася в Херсонесі, 989 року за наказом князя Володимира перевезли до Києва, у Десятинну церкву.

Свято 25 листопада за старим стилем - день пам'яті святителя Іоана Милостивого, патріарха Олександрійського, а також ікони Божої Матері "Милостива" (Кіккська). Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 12 листопада.

Про що говорять прикмети на 25 листопада

Прикмети на 25 листопада / фото УНІАН

За прикметами дня дивилися, якою буде погода взимку і навесні:

  • який день - такий і грудень буде;
  • сніг вкрив землю - весна буде пізньою;
  • дощ цього дня - протягом тижня буде потепління і буде сиро до лютого.

У народному календарі 25 грудня - свято Клим Холодний. З цього дня зазвичай починалися морози, але на погоду скаржитися не можна: усіх терплячих зима обдарує міцним здоров'ям.

Що не можна робити 25 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, лаятися - за поганими словами Бог не чує молитви;
  • відмовляти в допомозі;
  • ображати людей і тварин;
  • лізти в чужі справи, давати поради, коли про них не просять.

За народними прикметами цього дня не варто давати гроші в борг і поспішати - у людей, які будуть квапитися, справи підуть погано.

Що можна робити 25 листопада

У це свято моляться святому апостолу Клименту I - просять захистити від хвороб і сильних холодів. 

День слід провести спокійно, займаючись поточними справами, не плануючи чогось грандіозного. Цікаво, що за старих часів на Климента працювати належало натщесерце - ситий шлунок заважав хорошій роботі. Вважається, у кого в цей день гарний настрій, того щастя чекає весь наступний рік.

Тим, хто дотримується посту, цього дня дозволяється гаряча їжа з олією, риба і вино. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях. 

25 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Іларіон, Іван, Віктор, Микола, Григорій, Климент, Павло, Олександр, Кузьма.

Вас також можуть зацікавити новини: