Церковне свято 26 вересня / УНІАН

26 вересня за новим церковним календарем згадують преставлення святого Іоана Богослова, одного з 12 апостолів і автора Євангелія від Іоанна та книги "Одкровення" ("Апокаліпсис"). Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

26 вересня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

26 вересня (9 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті апостола Іоана Богослова, одного з перших і найулюбленіших учнів Христа, якому Ісус перед своїм розп'яттям велів оберігати Діву Марію.

Іоан Богослов народився в I столітті в Галілеї (зараз це Ізраїль) і був онуком святого Йосипа Обручника. Займався Іоан риболовлею, поки разом зі старшим братом, апостолом Яковом, не став учнем Христа. Іоан став особливо наближеним до Христа: він був свідком воскресіння Ісусом доньки Аїра, був на горі Фавор під час Преображення Господнього, супроводжував Христа, коли його схопили, та разом із Дівою Марією плакав біля підніжжя хреста, коли розіп'яли Ісуса. Саме тоді він отримав веління піклуватися про Богородицю.

Відео дня

Потім апостол Іоан пішов проповідувати в Ефес та інші міста. Тоді ж стався дивовижний випадок: корабель, на якому плив апостол, потрапив у бурю, але всім вдалося врятуватися, а Іоану - ні. Через 14 днів неушкодженого апостола викинуло на берег. Також відомо, що святого не раз піддавали тортурам за імператора Нерона, але Іоан не постраждав. Його заслали на острів Патмос - там він проповідував і зціляв хворих, відомі випадки, коли він воскрешав мертвих, тоді ж він написав книгу "Одкровення" ("Апокаліпсис"). Повернувшись до Ефеса, Іоан створив Євангеліє і три Послання. Помер апостол Іоан Богослов у глибокій старості - велів засипати його живим у могилі у вигляді хреста. Коли могилу розкопали через кілька днів, то тіла там не виявилося, але щороку на ній виступав прах, який зцілював хворих.

"Одкровення" Іоана Богослова ("Апокаліпсис") - остання книга Нового Завіту. Слово "апокаліпсис" у перекладі з грецької означає "одкровення". Ця книга пророцтв була написана наприкінці I - на початку II століття і розповідає про події, що чекають на людство, зокрема про чотирьох вершників апокаліпсису, сімох ангелів, сім знамень і лих, появу і загибель антихриста, поразку диявола і початок царства Христа. Оскільки Іоан Богослов розповідає у своїй книзі про велику кількість катастроф і природних лих, то нині слово "апокаліпсис" стало синонімом катастрофи. 

Церковне свято 26 вересня за старим стилем - день пам'яті священномученика Корнилія Сотника і Відновлення храму Воскресіння Христового в Єрусалимі.

Прикмети на 26 вересня

Прикмети на 26 вересня / фото Gosia K. / Pixabay

Прикмети дня говорять про погоду найближчим часом і врожай:

  • червоний місяць у ніч на 26 число - чекай сильного вітру;
  • граки вже відлетіли - скоро настане зима;
  • дощ цього дня - наступного літа буде врожай зернових;
  • кури почали линяти - зима буде теплою. 

У народному календарі 26 вересня - свято Іван Богослов, Іван Подорожній. Цього дня мандрівники просять святого Іоана про заступництво, а в полі та на городах завершують посів озимих.

Що не можна робити 26 вересня

Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, сваритися, обманювати, лаятися - навіть маленький конфлікт може стати великим скандалом; 
  • веселитися, вживати спиртні напої, переїдати;
  • відмовляти нужденним - категорично заборонено, оскільки апостол Іоанн завжди допомагав людям;
  • працювати після обіду - інакше можна накликати на себе сорок бід;
  • брати в руки гострі предмети - можна поранитися;
  • проходити перехрестям - це магічні місця, де може підстерігати нечисть;
  • стригтися.

Також цього дня не радять вінчатися - вважається, що це до короткого і нещасливого сімейного життя, але можна влаштовувати оглядини.

Що можна робити 26 вересня

Цей день вважається поминальним. Можна піти до церкви і помолитися, пом'янути померлих родичів, відвідати кладовище. Іоану Богослову моляться про зцілення від хвороб, зміцнення шлюбу, щоб Бог дав діток. Також цього дня у святого просять заступництва в довгій дорозі. У день пам'яті Іоана Богослова заведено готувати пироги, якими слід пригостити сусідів, перехожих або незаможних.

Працювати в цей день можна тільки до обіду. 

26 вересня - іменини сьогодні 

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Дмитро, Панас, Тихон, Володимир, Микола, Олександр.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: