Церковне свято 5 липня / depositphotos.com

5 липня у православній церкві згадують єпископа Євсевія Самосатського. Чим прославився святий, що можна і не можна робити на церковне свято і народні прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

5 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Євсевій Самосатський жив у IV столітті і був єпископом у місті Самосати. Він був відомий як захисник християнської віри, за що його переслідували аріани. Єпископ зберігав у себе документ про обрання православного архієпископа Мелетія головою Антіохської кафедр. Імператор Констанцій зажадав від Євсевія віддати його, інакше він позбавить його правої руки. Єпископ простягнув обидві руки, але документ не віддав. Імператор не завдав шкоди християнину. 

Після Констанція на престол зійшов Юліан Відступник, і Євсевій в одязі воїна (щоб приховати свій сан) відправився проповідувати християнство у Фінікію, Палестину і Сирію. Пізніше влада знову змінювалася, а єпископ ще не раз піддавався гонінням, його позбавляли кафедри єпископа, а потім він повертався на неї, щоб продовжити свою роботу.

Відео дня

Св. Євсевій Самосатський був убитий жінкою-аріанкою - вона скинула йому на голову черепицю. Єпископ, вмираючи, попросив не страчувати її.

Святого Євсевія шанують 5 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 22 червня.

Народні прикмети на 5 липня

Народні прикмети на 5 липня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про те, якою буде погода і урожай:

  • дощ в цей день - до врожаю зерна;
  • туман над берегом - до негоди;
  • веселка з’явилася - піде дощ;
  • день видався спекотний - взимку будуть сильні морози.

У народі свято 5 липня прозвали Євсєєв день - його вважали днем побачень і приємних знайомств.

5 липня - що сьогодні не можна робити

У цей день забороняється:

  • лаятися - конфлікт затягнеться на довгий час;
  • вирушати в далеку дорогу - буде невдалою;
  • розлучатися з коханими надовго - розлука може затягнутися;
  • ходити в лазню - в цей час там париться нечисть і може нашкодити людині.

Також цього дня не радять починати будь-які нові та важливі справи до обіду - вважається, що вони приречені на невдачу. Тим, хто тримає Петрів піст 2023, 5 липня не можна їсти рибу і гарячу їжу з олією - належить тільки сухоїдіння.

Що можна робити 5 липня

День вважається вдалим для прибирання в будинку і роботи на городі та в саду. 5 липня прийнято ходити в гості й приймати гостей, робити один одному невеликі сюрпризи і подарунки. Слід допомогти тому, хто потребує чогось.

За прикметами, 5 липня можна зустріти свою споріднену душу.

Вас також можуть зацікавити новини: