Церковне свято 24 травня / pixabay.com

УНІАН розповідає, яке церковне свято сьогодні, чи можна працювати в цей день та про головні заборони.    

Православне свято сьогодні, 24 травня - день пам'яті святого Мокія Амфіпольського

Мокій жив у III столітті й був пресвітером в Амфіполі (Македонія). 

То були часи правління імператора Діоклетіана і гонінь на християн. Мокій намагався переконати язичників прийняти хрещення. За це його привели на суд до правителя та засудили до тортур. Але після всіх катувань святий залишився цілий і неушкоджений. Більше того, на його захист встав народ і правитель міста, побоюючись бунту, відправив Мокія до Візантії, де його стратили.

Відео дня

Коли до влади прийшов імператор Костянтин, він звів на честь святого храм, куди перенесли його мощі.

Народне свято 24 травня називається Мокій Мокрий.

Православне свято сьогодні, 24 травня - день пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія

Кирило і Мефодій народилися у візантійському місті Фессалоніки (нині Салоніки) у знатній родині. Їх батько був воєначальником, Мефодій також планував зробити кар'єру військового, але потім став ченцем. Кирило навчався у Льва Математика і майбутнього патріарха Фотія в Константинополі і був викладачем філософії.

У 862 році в Константинополь приїхали посланці Ростислава з Великої Моравії і попросили надіслати їм вчителів-проповідників. Туди відправили Кирила і Мефодія. Саме там Кирило склав слов'янську абетку, а допомагали йому в цьому Мефодій, Климент, Наум, Сава, Горазд і Ангеляр. На слов'янську мову Кирило переклав Євангеліє і Псалтир. У літописах згадується, що перші слова слов'янською мовою були апостола Іоанна: "Спочатку бе (було) Слово, і Слово бе до Бога, і Бог бе Слово". Вважається, що з'явилася слов'янська писемність в 863 році.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 24 травня

Народні прикмети 24 травня / pixabay.com

За прикметами дня судили, якими будуть погода і літо:

  • вранці туман випав - до дощового літа;
  • світанок багряний - буде спекотний літній сезон;
  • якщо сьогодні мокро - літо буде ще мокрішим;
  • похолодало на вечір - погода погіршиться, буде гроза.

Теплий день сьогодні обіцяв багате літо. 

Яке сьогодні церковне свято - що не можна робити 24 травня

Сьогодні забороняється сіяти та працювати в городі, інакше град погубить урожай. Не можна братися за нові справи, якщо не завершили старі - толку ніде не буде.

Вважалося, що сьогодні незаміжнім дівчатам не можна підмітати підлогу і виносити сміття - можна вимести женихів. Також в цей день намагалися не робити весілля, інакше союз буде неміцним і недовгим.

Що сьогодні можна робити 

У цей день потрібно піти до церкви і помолитися святим. У святого Мокія просили зміцнити віру і сімейного благополуччя. Кирилу і Мефодію молилися, щоб вони допомагали в навчанні і дарували знання. Цей день вважається сімейним святом - увечері потрібно обов'язково зібратися всією сім'єю.

Вас також можуть зацікавити новини: