Церковне свято 25 липня / depositphotos.com

За переказами, кілька мучеників постраждали під час гоніння християн за правління імператора Траяна. постраждали під час гоніння християн за правління імператора Траяна. Першим під варту взяли Прокла. Правитель Максим змушував його принести жертву язичницьким богам, але мученик стійко витримав тортури і сповідував православ'я. Більш того, передрік Максиму, що той сам скоро визнає силу Спасителя. 

Прокла змусили бігти за колісницею імператора, а мученик просив Бога зупинити колісницю. Господь виконав прохання, а сановник, що сидів у колісниці, скам'янів. І зміг рухатися тільки тоді, коли своєю рукою написав хартію про Славу Божу. 

Сановник помстився Проклу - наказав відвести Прокла за місто, прив'язати до стовпа і розстріляти з лука. По дорозі мученика зустрів його племінник - Іларій. Він обійняв дядька і сповідував православ'я. Стражники схопили і його, кинувши до в'язниці.

Відео дня

Прокла стратили, а Іларія волокли по місту закривавленого і змученого, а потім обезголовили. Християни поховали Прокла та Іларія в одній могилі.

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 25 липня – Прокл-плакальник.

Яке церковне свято сьогодні - преподобного Михайла Малеїна

Він перебував у спорідненості з візантійським імператором Левом VI Мудрим. У 18 років прийняв чернечий постриг під ім'ям Михайло. Виконував важкі слухняності, незважаючи на знатний рід, і став прикладом великого смирення.

Через час йому дали сан священика і Михайло показав, як священство може співіснувати з чернецтвом. Довгі роки він вів чернече життя під керівництвом старця Іоанна, який незабаром благословив Михайла на життя в печері. П'ять днів святий молився, а в суботу та неділю йшов до храму молитися. Незабаром до нього почали приходити люди, які шукають порятунку і через деякий час Киминська гора наповнилася багатьма святими обителями.

Близько 953 року в число братії вступив юнак Авраамій, який прийняв постриг під ім'ям Афанасій. Згодом саме він заснував Афонську лавру.

Прикмети 25 липня

Прикмети 25 липня / ua.depositphotos.com
  • немає туману в низинах - значить, буде негода.
  • багато роси на луках - рік буде щасливим.
  • нема роси - прикмета до того, що буде негода.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні заборонено прибирати, робити ремонт, прати і займатися улюбленими домашніми справами. Можна тільки готувати. Також не можна лаятися, лихословити і сваритися, інакше все повернеться втричі.

Що можна робити 25 липня

Наші предки в цей день збирали росу і вірили, що вона володіє цілющою силою. Дівчата вмивалися на світанку, зберігаючи молодість і красу. Також зібрану росу використовували для лікування недуг.

Вас також можуть зацікавити новини: