Церковне свято 5 червня / depositphotos.com

УНІАН розповідає, яке сьогодні церковне свято в Україні відзначають, що належить робити в цей день, а що - під суворою забороною. 

Церковне свято сьогодні, 5 червня - день пам'яті преподобного Михайла, сповідника, єпископа Синадського 

Преподобного Михайла, єпископа Синадського вшановують 5 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, цього святого згадуватимуть 23 травня.

Михайло ще в юності вирішив стати ченцем і пішов у монастир на березі Чорного моря. В обителі Михайло старанно проходив подвиги і був наділений від Бога чудотворним даром. Відомий випадок, коли під час жнив люди знемагали від спраги, і тоді по молитві Михайла з порожньої посудини потекла вода. Пізніше святителя поставили єпископом міста Синад. Завдяки своїй мудрості і святості Михайло був у великій пошані у християн, а також у імператорів Никифора і Михайла.

Відео дня

Коли до влади прийшов імператор-єретик Лев вірменин, то святителя Михайла засудили  та відправили в ув'язнення у місто Євдокіаду. Там він і помер. Глава святителя знаходиться на Афоні, в Лаврі святого Афанасія, а частина мощей - в Іверському монастирі.

Народне свято 5 червня називають Левон Огірочник або Конопляник - в цей день також відзначають набуття мощей святителя Леонтія.

Церковне свято сьогодні, 5 червня - день пам'яті преподобної Єфросинії Полоцької

Єфросинія (Предслава в миру) була дочкою полоцького князя Георгія (Святослава) Всеславича, а також правнучкою святого рівноапостольного князя Володимира. Вона була дуже освіченою і красивою дівчиною і її руки просили дуже багато. Але Єфросинія вирішила стати черницею і пішла в монастир.

Преподобна стала відома як перша жінка-бібліотекар - у вільний час вона переписувала рукописи. Саме завдяки роботі Єфросинії збереглося багато книг. 

4 червня православні відзначають День Святого Духа 2023, який традиційно приходиться на наступний день після Трійці.   

Яке сьогодні свято - народні прикмети 5 червня

Народні прикмети 5 червня / pixabay.com

Більшість прикмет цього дня пов'язані з погодою і урожаєм огірків - в цей день наші предки закінчували висаджувати їх, а також сіяли коноплю:

  • з'явилися оводи - буде хороший урожай огірків;
  • задуха з самого ранку - чекай негоди;
  • зацвів глід - зима буде суворою;
  • багато мурах - стане на сухій погоді.

Також вважалося, що огірки, посаджені 5 червня, виходять особливо смачними, якщо їх засолити.

Що не можна робити на церковне свято 5 червня

У цей день є ряд строгих заборон:

  • не можна сваритися і сумувати - до проблем в сім'ї;
  • забороняється що-небудь лагодити і ремонтувати;
  • не слід переїжджати;
  • не можна ділитися планами - не збудуться.

Крім цього, сьогодні забороняється давати гроші та речі в борг - можна віддати своє здоров'я і благополуччя.

Церковне свято сьогодні в Україні - що можна робити 5 червня

5 червня до Єфросинії Полоцької звертаються з молитвами про мир. Просити про це можна своїми словами, головне - щиро і з чистим серцем. Також у святих сьогодні просять допомоги незаслужено скривджені і покарані люди.

У цей день можна зробити якусь добру справу та допомогти тим, хто потребує. Також сьогодні прийнято запрошувати в дім гостей та самим навідувати родичів.

Вас також можуть зацікавити новини: