Церковне свято 29 липня / depositphotos.com

За часів правління імператора Діоклетіана Афіноген був єпископом у вірменському місті Підахфої. Жив у монастирі. Одного разу правитель послав воїнів за святим, але його не виявилося в обителі. Тоді вони забрали десятьох учнів. Повернувшись, Афіноген відразу ж помчав на пошуки. У Севастії його спіймали і взяли під варту, де він зустрівся з учнями.

Імператор Діоклетіан вимагав, щоб Афіноген і учні принесли жертву ідолам і відреклися від Христа, але ті відмовлялися. Тоді мучеників довго катували, а після стратили мечем. Афіноген був умертвлений на власне прохання в своєму монастирі.

На честь цього святого відзначається народне свято 29 липня - Афіногенов день.

Відео дня

Православне свято 29 липня - день святої мучениці Іулії

Діва Іулія жила в місті Карфагені. Коли його взяли, Іулію продали в рабство одному з багатих сирійських купців. Характер її був лагідний і смиренний, тому пан заважав дівчину. Одного разу, будучи на Корсиці, купець взяв участь у язичницькому святі. Юлія залишилася на кораблі і гірко плакала про те, як помиляються язичники. 

Іновірці вирішили помститися дівчині за таке ставлення. Напоїли купця вином до безпам'ятства, а Іулію довго мучили. Рвали волосся, різали тіло, а після - розіп'яли. Ченці поховали мученицю. У 763 році її мощі були перенесені в м Брешію, в монастир.

Прикмети 29 липня

Прикмети 29 липня / фото ua.depositphotos.com
  • густий туман - урожай грибів буде щедрим;
  • з Фіногея день йде на спеку, а ніч - на холод;
  • шуліки літають в небі - до посушливої погоди;
  • польові миші їдять колосся - зима буде довгою і суворою.

Що можна робити 29 липня

У цей день наші предки працювали в полі, а ввечері влаштовували сімейні посиденьки і молилися Афіногею про гарний врожай. Якщо трансформувати традиції до сучасності, то в цей день добре працювати в саду або городі, а після - проводити час з близькими.

Що сьогодні не можна робити

Народні повір'я свідчать, що цієї дати не варто ходити в ліс - нечиста сила 29 липня особливо активна. Полювати, рубати дрова і забиратися в будинку теж не можна - краще попрацювати. Православна церква забороняє злитися та сваритися – конфлікт триватиме довго.

Вас також можуть зацікавити новини: