Церковне свято 12 вересня / depositphotos.com

Олександр, Іоанн і Павло були патріархами в Константинополі. Олександр проповідував християнство і багато разів сперечався з філософами. Карав єретиків за удавання, за допомогою віри оголював людські пороки. 

Іоанн був сином бідних батьків, батько готував його стати ремісником, але Іоанн отримав бачення згори і став жити у ченця-подвижника в подвигах. Отримав звання диякона, потім - постника, відрізнявся щедрістю до бідних. Помер у 595 році.

Павло був християнином, але змушений був приховувати свою віру через страх бути змученим за Христа. Він був людиною благочестивою, але боязкою. Бачачи, що у нього немає помічників для розвитку християнської віри в епоху сильного ідолопочитання, він залишив пост і пішов в пустелю, де і помер.

Відео дня

На честь пам'яті трьох святих сьогодні також відзначається народне свято 12 вересня - Александров день.

Яке сьогодні церковне свято - перенесення мощей Олександра Невського

Олександр був сином князя Ярослава і Святої Олександри (Феодосії). З дитинства відрізнявся благочестивістю, цікавився Священним Писанням. Багато часу приділяв навчанню і часто відвідував храм. Одружився з дочкою князя Полоцького а, ставши управителем, прагнув, щоб всі воїни його були милосердні і справедливі.

Невським його прозвали за те, що він здобув перемогу над шведами на річці Неві. Коли хан Батий почув про такого правителя і запросив до себе, Невський відмовився почитати ідолів, але сказав, що Батия поважає, так як Сам Господь дарував йому царство.

Батий був убитий мужністю правителя, відпустив його з дарами і звільнив російське духовенство від податей. Помер Олександр Невський в 1203 році.

Свято 12 вересня - день пам'яті Олександра Свірського

Народився Олександр в простій родині, був хлопчиком здатним, але вчився погано. Це його засмучувало, тому весь час він проводив у молитві, просячи допомоги. Господь почув його і допоміг, з того часу Олександр ще більше молився і став постити. У шлюб вступити відмовився.

Коли йому виповнилося 26 років, він став ченцем на Валаамі, де прожив 13 років, потім пішов у відокремлене місце недалеко від Свірі, де 7 років провів у важких подвигах. Незабаром до нього стали збиратися люди і Олександр заснував Свірський монастир, отримавши прізвисько Олександр Свірський.

Ставши ігуменом, подвигів своїх не кинув, а став дотримуватися ще суворіше. Їв мало, носив старий одяг, нікого не засуджував за глузування. Славився даром проникливості і чудотворення. Одного разу побачив Пресвяту Богородицю над церквою, помер в 1533 році у віці 80 років.

Прикмети 12 вересня

Народні прикмети сьогодні / pixabay.com
  • грати в карти сьогодні - приректи себе на нещастя цілий рік;
  • розсипати сіль - до подружньої зради;
  • зірок багато на небі - майбутній рік стане врожайним;
  • зорепад 12 вересня - до невдач, хвороб і епідемій.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні Християнська церква не рекомендує з ким-небудь лаятися або байдикувати. Також не можна грати в карти, зловживати спиртним і піддаватися шкідливим звичкам. Перестилати ліжко краще теж в інший день.

Що можна робити 12 вересня

У цей день наші предки влаштовували пишні застілля. Головною стравою був ячмінь, зварений на молоці і хліб з борошна нового врожаю. Люди дотримувалися традиції: плели косу з ячмінних, лляних і вівсяних стебел, щоб наступний рік був врожайним.

Вас також можуть зацікавити новини: