Яке свято 17 листопада / фото УНІАН

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день студентів, Міжнародний день недоношених дітей, Всесвітній день рекордів Гіннесса, Міжнародний день любителів пива "Гозе", Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень, Всесвітній день географічних інформаційних систем.

В Україні - День студента, в США - День пішохідного туризму (День походу), День Електронної вітальної листівки, День обслуговуючого персоналу в освіті, День пахлави, День вина "Зінфандель", День недружелюбності, День домашнього хліба, День миру, день Русалочки, в М'янмі - Фестиваль паперових ліхтариків і палаючих повітряних куль "Тазаундаїн", в Киргизстані - День киргизького кіно, в Німеччині - День покаяння і молитви, в Японії - День японських шахів "Сеги", у Вірменії - День Військово-медичного працівника, в Чехії, Словаччині - День боротьби за свободу і демократію, на Маршаллових островах - день президента, в Азербайджані - день національного відродження, в Індії - День мучеників в штаті Одіша, в Греції - день політехніо.

Пам'ятні дати 17 листопада, річниці та події

У 1800 році Конгрес США вперше зібрався у Вашингтоні.

Відео дня

У 1869 році в цей день відбулося офіційне відкриття Суецького каналу для судноплавства. Він з'єднує Середземне і Червоне моря. Першою по каналу пройшла яхта "Егль", на борту якої знаходилися Французька імператриця Євгенія, дружина Наполеона III, і головний будівельник каналу - французький інженер віконт Фердинанд Марі де Лессепс. На перших етапах будівельних робіт земляні роботи проводилися з використанням примусової праці бідних верств населення Єгипту.

Читайте такожІменини 17 листопада: у кого День ангела і як назвати дитинуЗ технічної точки зору будівництво, яке велося 11 років, не було занадто складним: це був просто рів довжиною 163 км, без жодних шлюзів. Проте, проект буквально розорив Єгипет, і в 1876 році країна була оголошена банкрутом. Це спричинило за собою встановлення над нею фінансового контролю держав-кредиторів - Франції та Англії. Канал надав негайне і неоціненне значення для світової торгівлі. Шістьма місяцями раніше була введена в дію перша трансконтинентальна залізниця, і весь світ можна було тепер обігнути в рекордні терміни. Канал дозволив водному транспорту проходити в обидві сторони між Європою і Азією без огинання Африки.

Читайте такожСуцільна небезпека: яким знакам Зодіаку краще залишитися вдома на Новий РікДо відкриття каналу, транспортування здійснювалося шляхом розвантаження кораблів і сухопутного перевезення між Середземним і Червоним морями. Канал зіграв також важливу роль в експансії і подальшій колонізації Африки. На сьогоднішній день Суецький канал є головним бюджетоутворюючим проектом Єгипту. За словами фахівців, канал дає країні навіть більше коштів, ніж видобуток нафти, і набагато більше, ніж розвинена інфраструктура туризму.

У 1970 році після м'якої посадки на поверхню Місяця в районі Моря Дощів космічної станції "Луна-17" в подорож по супутнику Землі відправився "Місяцехід-1".

У 1996 році австралієць Крег Макгаррі за 38 хвилин 38 секунд провіз перед собою коляску з власним сином по 10-кілометровій трасі.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 17 листопада вшановує пам'ять пресвітера Єрмея і єпископа мирського Никандра. У народі день назвали "Єрема - сиди вдома".

Що сьогодні не можна робити

У народі день вважається нещасливим. Краще не виходити з дому без особливої необхідності і не починати ніяких справ. За повір'ям, саме 17 листопада всі духи виходять на свободу і намагаються проникнути в будинок. Не можна нічого давати в борг. День погано підходить для одружень, судових процесів і близького спілкування з малознайомими людьми. Вважається, що якщо зіграти сьогодні весілля, то скоро молоді розлучаться, а якщо укласти угоду, то її результат не принесе успіху. Дуже важливо зберігати спокій.

Прикмети на 17 листопада

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • туман - до відлиги, іній на деревах і траві - до холодів; 
  • випало багато снігу - буде хороший урожай озимих; 
  • сніг випав і не тане - навесні буде багато пролісків. 

Іменини 17 листопада

Іменини у Никандра, Івана, Степана, Олександра, Миколи, Іллі та Євгенії.

Читайте також: