Серіал "Чорнобиль", який показує канал HBO, називають одним із найрейтинговіших \ фото УНІАН

Американський телеканал HBO випускає останню, 5-ту серію міні-серіалу "Чорнобиль", який б'є світові рекорди популярності. 

Читайте такожСценарист "Чорнобиля" розповів, чому вирішив зняти цей серіал

Як повідомляє ТСН, міні-серіал "Чорнобиль", який показує канал HBO, називають одним із найрейтинговіших. Спершу автори планували знімати про Чорнобиль у Литві. Це було дешевше. Але відсутність там реквізиту змусила їх приїхати для деяких сцен до України, розповідає керівник компанії, що допомагала у зйомках.

Відео дня

У Литві Вільнюс був Прип'яттю, Каунас - Москвою, тамтешня Іґналінська атомна станція - Чорнобильською. Українські локації - це київський Поділ та центр, місто Прип'ять і Київське море - дамбою у серіалі евакуйовували людей.

Бібліотеку Вернадського видали за московську бібліотеку МГУ, де героїня шукає засекречені документи. Але тут глядачі знайшли  неточність - у кадрі видно пам'ятник Ліквідаторам Чорнобильської катастрофи, встановлений у 2011 році. Історична колізія як із паперовим стаканчиком у "Грі престолів".

"Слава Богу, не озвучені моє прізвище і ім'я. Я б завтра пішов до суду", – каже хімік, ветеран ЧАЕС Валерій Репета, який перебував під час вибуху реактора поруч, у машинному залі. Опинився під завалами,а коли вибрався, його шпиталізували до московської лікарні. Роботою іноземних кіношників, каже, не задоволений. Твердить: автори показали чимало того, чого насправді не було - людей на вулиці Прип'яті під час вибуху опів на другу ночі, падіння ґвинтокрила за кілька днів після аварії та ліквідаторів, постійно із чарчиною у руках.

"Він заснований на реальних подіях, тим не менше він художній, про це творці одразу розповідали, не варто очікувати повної документалістики", – каже виконавчий продюсер Radioaktivefilm Євгенія Яцута, яка допомагала авторам серіалу у зйомках.

Після виходу четвертої серії український режисер Павло Ар'є звинуватив авторів серіалу у крадіжці монологу бабусі, яку примушують до евакуації. На звинувачення у плагіаті автори в мережі відповіли: текстів не крали, а перед зйомками надихалися твором Світлани Алексієвич.

Сьогодні на екрани вийде остання, п'ята серія, із назвою "Вічна пам'ять", зокрема, про суд над тими, кого звинуватили у трагедії.