Наталія Сумська в образі ворожки Явдохи / фото пресс-служба 1+1

На «1+1» триває марафон українських прем’єр. І вже цієї неділі о 21:00  канал покаже телепрем’єру історичної драми «Чорний ворон», створеної за мотивами однойменного роману Василя Шкляра. Стрічка відтворює одну з найбільш трагічних сторінок в історії України ‒ боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках. Сьогодні на прямому включенні у «Сніданку з 1+1» була народна артистка України Наталія Сумська, яка у кінокартині втілила образ ворожки Явдохи.

В український кінопрокат стрічка «Чорний ворон» вийшла 5 грудня 2019 року, і гра талановитої акторки не залишила байдужими глядачів. Саме за роль ворожки та знахарки, яка передбачає майбутнє та лікує холодноярців, Наталія Сумська отримала відзнаку Четвертої Національної кінопремії «Золота Дзиґа» в номінації «Найкраща жіноча роль другого плану».

У прямому ефірі «Сніданку з 1+1» народна артистка України розповіла про власне сприйняття стрічки та роботу в ній. Зокрема Наталя Сумська провела паралель між подіями фільму та сучасною реальністю: «Мені було приємно та радісно брати участь у зйомках цієї історичної картини. Сто років минуло від подій, які описані у стрічці. Фільм є своєрідним екскурсом у сучасні дні. Автор Василь Шкляр у своєму романі «Чорний ворон. Залишинець» ніби з’єднав реальність 100-річної давними із сьогоденням. Моя героїня перебувала разом із повстанцями. І нині на Сході держави багато таких Явдось, які завжди поряд з нашими бійцями. Україна є, але продовжує виборювати свою волю».

Згадала акторка і про зйомки у столичній фортифікації-музеї «Косий капонір», споруді середини ХІХ століття в складі Госпітального укріплення Нової Печерської фортеці. Наталя Сумська зізналася, що у підвалі під час знімань було дуже холодно, та все ж повстанці Холодного яру перебували в набагато складніших умовах та зазнали тяжких випробувань.

Нагадаємо, саундтреком до «Чорного ворона» стала пісня «Веселі, брате, часи настали…» у виконанні гурту «Океан Ельзи». А для акторів було спеціально розроблено понад 400 образів. Костюми, у які вбрані герої, були спеціально відшиті та оздоблені автентичним деталями, знайденими на антикварних ярмарках. Більшість вбрань були створені з нуля – на блошиних ринках вдалося відшукати лише прикраси Явдохи та Тіни (коханої головного героя).

Ворон Фрейд на знімальному майданчику / фото пресс-служба 1+1

Сюжет стрічки описує історію життя та кохання Івана на прізвисько Ворон, якому випала доля стати учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки. Одвічна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються в його селі. Саме тому він відважно жертвує спокоєм та сімейним затишком і починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі, волю та майбутнє українців і власної родини. 

Ролі у «Чорному вороні» виконали Тарас Цимбалюк, Ксенія Данилова, Наталія Сумська,  Олексій Тритенко, Андрій Мостренко, Павло Москаль,  Сергій Бабкін, Даніїл Мірешкін, Зоряна Марченко, Віктор Жданов, Аліна Коваленко, Азізбек Абдурашидов, Володимир Ращук та інші. Особливим та символічним актором став птах ‒ ворон Фрейд.

Режисером «Чорного ворона» виступив Тарас Ткаченко. Сценарист ‒ Тарас Антипович, оператор-постановник – Олександр Кришталович, виконавчі продюсери – Христина Шкабар та Володимир Андріюк.

Стрічку створено на замовлення телеканалу «1+1» компанією «ТЕТ-Продакшн» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Дивіться телепремєру українського історичного фільму «Чорний ворон» 17 травня о 21:00 на «1+1».