Фото інстаграм Алана Бадоєва

Після оголошення номінантів на кінопремію "Золота дзиґа-2024" український режисер Алан Бадоєв висловив своє обурення.

Виявилося, що чоловік та його команда подавали заявку на участь документального фільму про війну "Довга доба" у премії, проте Українська кіноакадемія її відхилила. Причиною, як зазначає Бадоєв, став некомерційний прокат та відсутність фільму на міжнародних фестивалях.

"Відсутня стрічка "Довга Доба", де були залучені документальні матеріали, що власноруч зафільмували 12 000 українців. Я хочу запитати як раду фестивалю "Золота дзиґа", так і просто наших культурних діячів: чи один і той самий рік у нас всіх за вікном? Бо мені здається, що я живу третій рік в країні, де йде повномасштабна війна, де люди максимально заохочують спільноту до благодійності, до визначення важливості соціальної місії, спрямовуючи всі процеси на допомогу нашим захисникам", - написав емоційно чоловік в Instagram. 

Відео дня
Скріншот посту Алана Бадоєва

А потім наголосив, що варто змінювати свої погляди організаторам премії, адже зараз навкруги все адаптовується до нових реалій. 

"Я пропоную оргкомітету "Золотої Дзиґи" розглянути до наступного року питання щодо розширення можливостей майбутнім номінантам. Чому? Бо наступного року ще більше проектів вийдуть на великі екрани не за грошима, а за донатами … І серед них можуть бути дуже вдалі картини наших українських режисерів", - зазначив він. 

Реакція українців на скандал 

Українці почали активно підтримувати режисера та писати, що Алан має рацію. Також продюсер Олі Полякової - Михайло Ясинський - не зміг мовчати та цей скандал охарактеризував так:

"За останні 20 років Бадоєв створив цілу індустрію. Алан - Людина Результат. Такі люди, як він не стоять в черзі за державними грошима на фільми, які ніхто не побачить. Вони не коментують коментаторів. У них немає на це часу. Бадоєв каже, що час визначив необхідність змін у регламенті премії, а премія каже, що правила понад усе. Що важливіше? Правила чи результат? Я добре знаю Алана. Йому не потрібна премія. Йому потрібен результат. Для нього - це донести історії героїв його фільму до всього світу".

Нагадаємо, раніше у Києві відбулася презентація фільму "Довга доба", під час роботи над яким було опрацьовано 200 годин відеоматеріалів.

Вас також можуть зацікавити новини: