Ці фільми має подивитися кожний / коллаж УНІАН, скриншоти

9 вересня відзначається День українського кіно. На честь цього свята УНІАН пропонує ТОП-5 українських фільмів, які варто обов'язково переглянути. Вони вражають своєю мистецькою цінністю та глибоким змістом.

"Тіні забутих предків"

Фільм 1974 року, режисером якого став Сергій Параджанов, у міжнародному прокаті вийшов під іншою назвою - "Дикі коні вогню" (Wild Horses of Fire). Екранізація повісті Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків" стала дебютом для актора та режисера Івана Миколайчука, який після цього став одним із символів українського кінематографа.

Відомо, що Гарвардський університет додав цей фільм до списку стрічок, які обов'язково мають подивитися студенти, що хочуть здобути вищий ступінь кінознавства.

"Плем'я"

Кримінальна драма вийшла у 2014 році, її зняв Мирослав Слабошпицький. Прем'єра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі. У кінострічці показано історію про парубка, який потрапляє до інтернату для людей з вадами слуху. Там він закохується у дівчину та стає членом кримінального угрупування "Плем'я".

Трейлер має обмеження за віком і доступний лише на YouTube.

Фільм отримав чимало нагород, зокрема на Каннському фестивалі та Європейський кіноприз. Стрічку представили на щонайменше 100 кінофестивалях.

"Пропала грамота"

Фільм, який було знято у 1972 році, вийшов на екрани лише у 1983 році. Увесь цей час плівка "лежала на полиці" через те, що його не хотіли показувати через "ідеологічні" суперечки.

Художній фільм знімав кінорежисер Борис Івченко. Частково сюжет стрічки засновано на оповіданні Миколи Гоголя "Пропала грамота". Відомо, що фільм потрапив на 12 місце у рейтингу ТОП-100 найкращих кінострічок в історії українського кіно.

"Додому"

Український драматичний фільм вийшов у 2019 році. Над ним працював режисер Наріман Алієв. У стрічці показано історію війни на сході України та долю головного героя, який намагається повернутися додому.

Фільм відзначили численними нагородами на кінофестивалях. У 2019 році стрічку обирали у якості претендента на "Оскар" за найкращий фільм іноземною мовою. Окрім цього, він зібрав чимало схвальних відгуків від українців.

"Носоріг"

Фільм Олега Сенцова був відзначений на Міжнародному кінофестивалі у Каннах. Стрічку було знято у 2021 році, в Україні її представили у лютому 2022 року.

У фільмі показано життя в Україні у 1990-ті роки. Головним героєм стрічки є бандит "Носоріг", який почав шлях у кримінальному світі. У результаті він розуміє, що прийшов зовсім не туди, куди прагнув.

Нагадаємо, раніше стало відомо, які 5 українських фільмів потрапили до нацвідбору на премію "Оскар".

Вас також можуть зацікавити новини: