Крістоф Вальц / фото ua.depositphotos.com

4 жовтня 2021 року оскароносному австрійському акторові Крістофу Вальцу виповнюється 65 років.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати творчий шлях харизматичного австрійця, який здобув всесвітню популярність, визнання критиків і роботу у найкращих режисерів світу лише у віці 53 років.

Вальц почав зніматися ще наприкінці 70-х років, переважно на німецькомовному телебаченні, в проектах, назви більшості з яких ні про що не говорять нашому глядачеві. Хіба що роль маніяка в одному з епізодів популярного австрійського детективного серіалу "Комісар Рекс".

На початку 2000-х актор робить спроби пробитися на англомовний кіноринок. Тоді він отримує другорядні ролі в кримінальній комедії "Звичайний злочинець" з Кевіном Спейсі в головній ролі та другосортному трилері "Східний експрес". Втім, особливого успіху це не приносить, і він повертається на німецько-австрійське ТБ.

Читайте також"Не час помирати": у Лондоні пройшла прем'єра останнього Бонда з Крейгом (фото, відео)Однак в 2009 році все змінилося – і про Крістофа Вальца заговорив весь світ. А все завдяки ролі штандартенфюрера Ганса Ланди у фільмі Квентіна Тарантіно "Безславні виродки". За цю роль Вальц, якого багато критиків назвали "головною перлиною фільму", був визнаний кращим актором на Каннському кінофестивалі 2009 року, а в 2010 році отримав премії "Золотий глобус" і "Оскар" за найкращу чоловічу роль другого плану.

Цілком резонно припустити, що після цього на Вальца просто зобов'язані були посипатися пропозиції зіграти негідників у великих голлівудських проектах. Так і сталося – за останні 12 років його фільмографію поповнили негативні персонажі в "Води слонам!", "Мушкетери", "Нестерпні боси 2", "007: Спектр","Тарзан. Легенда" та інші.

Однак були в його фільмографії й інші персонажі. Наприклад, в 2011 році Вальц зіграв одну з головних ролей в камерній драмі Романа Поланскі "Різанина", вельми прихильно прийнятій критиками.

У 2012 році Вальц знову успішно попрацював з Квентіном Тарантіно – цього разу в спагетті-вестерні "Джанго вільний". Правда, тепер його персонаж доктор Кінг Шульц був скоріше позитивним. За цю роль Вальц отримав свої другі "Оскар" і "Золотий глобус".

Ще одна яскрава роль у фільмографії Вальца – біографічна драма "Великі очі" Тім Бертона про сім'ю художників Маргарет і Уолтера Кін, в якій чоловік роками привласнював роботи дружини.

Ну а з 30 вересня український глядач може знову побачити Вальца в ролі лиходія Ернста Ставро Блофельда в останній частині бондіани "Не час помирати".

Вас також можуть зацікавити такі матеріали: