Кадр з фільму "Сьоґун"

Американський історично-драматичний мінісеріал "Сьоґун" зовсім нещодавно вийшов на екран. Прем’єра його відбулася 27 лютого 2024 року, проте лише за 5 серій, які вже побачив світ, він встиг закохати в себе і глядачів, і кінокритиків. 

Тепер серіал, який транслюється на Disney+ у Японії, став справжнім хітом. Він набрав 9 мільйонів переглядів у всьому світі за перші шість днів виходу і це лише початок успіху. 

До речі, "Сьоґун" заснований на однойменному романі 1975 року письменника Джеймса Клавелла, в якому розповідається про долю англійського моряка, який потрапляє в Японію XVII століття. Раніше цей твір вже був екранізований у 5-серійну кінострічку ще в 1980 році. Та зараз творці запевняють, що зробили нову 10-серійну стрічку набагато ефектнішою та цікавішою, яка не залишить байдужим нікого. 

"Версія серіалу 1980 року провалилася в японському прокаті, а рейтинги всіх п'яти серій трансляції впали. Основною причиною тоді стало нехтування японською історією і культурою. Проте зараз все абсолютно крутіше", - зазначають критики. 

Головні ролі у серіалі зіграли японські актори: Хіроюкі Санада, Космо Джарвіс, Анна Савай, Таданобу Асано та Такехіро Хіра.

Сюжет серіалу "Сьоґун"

"Сьоґун" розповідає історію про двох чоловіків із різних світів і про жінку-самурая леді Маріко. Перший персонаж - Джон Блекторн - це англійський моряк, який зазнав корабельної аварії в Японії. Другий герой - лорд Торанага - могутній володар, який ворогує зі своїми політичними суперниками.

До речі, зйомки серіалу проходили в трьох країнах: Японії, Великій Британії та Південній Африці. Було збудовано близько 170 декорацій та запрошено понад 2000 акторів масовки. Зараз кінострічку вважають найдорожчим проектом в історії телебачення FX.

"Я думаю, що це чудова історія, що дозволяє познайомити світ з нашою культурою. Як продюсер, я намагався зробити серіал максимально достовірним. Для кожного відділу ми найняли японських фахівців з періоду самураїв. Тому я вірю, що це стане великим кроком у майбутнє для всієї кіноіндустрії", - сказав продюсер кінострічки. 

Кадр з серіалу "Сьоґун"

Реакція критиків

Японські критики та прихильники вважають її однією з найкращих в наш час. Про неї вже написали такі престижні видання, як "The New York Times", "The Hollywood Reporter", "Variety" та інші. 

  • "Це найкращий серіал на телебаченні зараз. Це голосно, жорстоко, неймовірно безглуздо, часто різко і, що найважливіше, абсолютно зрозуміло. А це досить рідкісний випадок, який заслуговує на увагу".
  • "Я думаю, що це чудова історія, що дозволяє познайомити світ із японською культурою".
  • "Візуально розкішний і збагачений культурною правдоподібністю".

Журналіст видання Forbes теж написав свою рецензію, охарактеризувавши серіал так: 

"Я не читав книгу, тож не можу судити про точність адаптації. Проте все, від костюмів до звукового дизайну та кінематографії, просто абсолютно вражає. Я не можу не порекомендувати його та вже не можу дочекатися епізоду наступного тижня".

До слова, зараз "Сьоґун" має рейтинг схвалення 99% відсотків, а майже кожна серія отримує середній бал 84 зі 100 на основі 38 критиків, що вказує на "загальне визнання".

Нагадаємо, раніше стали відомі подробиці спецвипуску серіалу "Друзі".

Вас також можуть зацікавити новини: