Акторський ансамбль фільму "Пороховий коктель" / офіційний постер

Що подивитися на вихідних: неоновий світ кілерів в "Пороховому коктейлі", тиждень австрійського кіно і фінал "Локі"

11:06, 15.07.2021
16 хв.

Цього тижня в українські кінотеатри надійде просто величезна партія новинок. Це і екшн-комедія "Пороховий коктейль" з Карен Гіллан і Ліною Хіді, і багатостраждальний сиквел "Космічного джему" з легендою баскетболу Леброном Джеймсом, і хоррор "Смертельний лабіринт 2: Небезпека скрізь". Крім того, кіногурманів цього тижня порадує фестиваль "Тиждень австрійського кіно". Онлайн, тим часом, виходить фінальний епізод серіалу "Локі", заключна частина трилогії "Вулиця страху" і спін-офф "Американської історії жахів". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 15 липня

Якщо минулого тижня в українських кінотеатрах було не так багато кіноновинок – воно і зрозуміло, виходити одночасно з "Чорною вдовою" не кожен готовий – то 15 липня на кіноманів обрушилася ціла лавина прем'єр.

Так, сьогодні в український прокат виходить екшн-комедія "Пороховий коктейль" / Gunpowder Milkshake (США, 2021) з Карен Гіллан і Ліною Хіді у головних ролях. УНІАН вже встиг подивитися новинку і готовий поділитися свіжими враженнями.

Для початку, коротко про сюжет. Події фільму відбуваються немов у своєму власному всесвіті, в якому всім заправляє така собі загадкова і всемогутня Фірма (правда, на жаль, так і не зрозуміло, чим саме вона займається). Також тут щосили орудують кілери, для яких є власний бар, власна лікарня і власний пункт обміну зброї.

Примітно, що всі вони не бачать нічого поганого в своїй роботі, навіть більше – абсолютно не проти того, щоб залучати до свого ремесла дітей з юних років. По суті, позитивні персонажі фільму теж кілери. Зрозуміло, ті з них, хто жіночої статі. Взагалі, в останні кілька років в кіно все частіше простежуються феміністичні тенденції. І це, насправді, дуже навіть добре. Нарешті, жіночі персонажі у фільмах – це не просто декорація на тлі головних героїв-чоловіків, а самодостатні персонажі. Ось тільки іноді це відбувається з явним перегином, коли всі чоловічі персонажі апріорі погані. Так і у випадку з "Пороховим коктейлем": жінки – позитивні, ну і що, що кілери, а чоловіки – негативні, та ще й аж занадто тупі. Взагалі дивно, як Фірма примудряється все контролювати, якщо в ній самі лише ідіоти працюють. І ні, режисер у "Порохового коктейлю" чоловік.

В принципі, все це можна було б списати на те, що режисери планували спеціально довести те, що відбувається на екрані до максимального абсурду. У фільмі дійсно величезна кількість комічних ситуацій, по-чорному смішних жартів і видовищних бійок з використанням найнесподіваніших підручних предметів (навіть молочні коктейлі в хід йдуть!). Ось тільки псує це все іноді зайвий драматизм і пафос в окремих моментах.

А ось що вийшло на відмінно в "Пороховому коктейлі", так це аудіовізуальна частина. Вся ця стилістика придорожніх кафе 50-х – з неоновими вивісками, музичними автоматами, молочними коктейлями з кольоровими трубочками, олдскульними автомобілями і боулінгом, сцени як в нуарних фільмах. Єдине, що іноді все ж режисер занадто захоплювався слоумоу. Останнім часом цей улюблений прийом Зака Снайдера використовується наліво і направо, причому далеко не завжди це так вже необхідно. Іноді навіть навпаки шкодить, розтягуючи за часом і без того чималі за хронометражем фільми.

Ну і наостанок скажемо про акторський склад – він тут приголомшливий. Головну роль – потомственої успішної кілерші Саманти виконала британська актриса Карен Гіллан, яка проклала собі шлях у велике кіно завдяки ролі Емі Понд в культовому серіалі "Доктор Хто". Після цього на неї буквально посипалися пропозиції з Голлівуду, включаючи дві успішні франшизи - "Вартові Галактики" в межах кіновсесвіту Marvel і "Джуманджі". Роль її матері виконала Ліна Хіді – Серсея Ланністер з "Гри престолів" (тож битися за своїх дітей їй не звикати). Також важлива роль в сюжеті дісталася Анджелі Бассетт ("Американська історія жахів", "Чорна пантера"), Карлі Гуджино ("Хранителі", "Заборонений прийом") і Мішель Йео ("Мемуари гейші", "Шалено багаті азіати"). Всі персонажі вийшли вельми харизматичними і стильними, за що творцям фільму великий плюс.

Критики сприйняли фільм досить тепло – на IMDb у нього середня оцінка 6,5 з 10 балів на основі понад 50 відгуків, а на Rotten Tomatoes – 69% свіжості від критиків на основі 29 рев'ю із середньою оцінкою 6,3 балів з 10 і 60% від глядачів, що відповідає оцінці 3,3 з 5 балів.

Наш вердикт. "Пороховий коктейль" певною мірою нагадує "Джона Уіка", "Стволи Акімбо", "Дедпул" і "Заборонений прийом", хоча не можна сказати, що він копіює хоч один з них, і тому не варто порівнювати їх категоріями "краще-гірше". Якщо ви любите стильну картинку і хороший звук, а також не гребуєте кривавими сценами витончених бійок і вбивств, то "Пороховий коктейль" вам зайде. З іншого боку, у фільму часом вельми специфічний гумор, сумнівна мораль і є недоліки в постановці, й до цього потрібно буде бути готовим. Більше про фільм ви можете дізнатися в нашому попередньому матеріалі.

Крім того, на "великі екрани" вийде продовження анімаційно-ігрової комедії "Космічний джем". Тоді, в 1996 році, кіностудія Warner Bros. вирішила об'єднати мальованих персонажів культового мультсеріалу Looney Tunes, включаючи Багза Банні, Даффі Дака і Твітті, зі спортивним фільмом з живими акторами. А головну роль виконав ніхто інший, як сам Майкл Джордан – найкращий баскетболіст в історії. У 2021 році у фільмі "Космічний джем: Нове покоління"/ Space Jam: A New Legacy (США, 2021) кіностудія вирішила не особливо змінювати концепцію – все ті ж мультяшні персонажі, хіба що кролицю менш сексуальною зробили (чим викликали праведний гнів в Мережі), і зірка баскетболу в головній ролі. Тільки цього разу в ролі самого себе з'явився багаторазовий чемпіон і найбільш високооплачуваний гравець в НБА Леброн Джеймс.

За сюжетом фільму, баскетболіст-чемпіон Леброн Джеймс і його молодший син, який мріє стати розробником відеоігор, потрапляють в пастку віртуального простору через шахрайський алгоритм під назвою Al-G Rhythm. Щоб повернутися додому удвох цілими і неушкодженими, Леброн має привести Багза Банні, Лолу Банні, Даффі Дака, Поркі Піга і всю банду недисциплінованих Looney Tunes до перемоги в баскетбольному матчі проти цифрових версій найбільших зірок баскетболу.

Цікаво, що знімати сиквел планували відразу після виходу першої частини в 1996 році, проте тоді проект сказували через внутрішні розбіжності й відмову Майкла Джордана брати в ньому участь. Пізніше проект під різними назвами планували реанімувати ще кілька разів, проте офіційно про вихід секвела "Космічного джему" заявили аж в 2014 році, а до зйомок справа дійшла лише в 2019 році.

Фільм вже отримав перші відгуки критиків і глядачів. Так, на IMDb у фільму середня оцінка 4,1 з 10 балів на основі понад 500 відгуків, а на Rotten Tomatoes – 50% свіжості на основі 10 рев'ю із середньою оцінкою 5,9 балів з 10.

Також цього тижня в прокат вийде хоррор "Смертельний лабіринт 2: Небезпека скрізь" / Escape Room: Tournament of Champions (США, 2021), що є продовженням однойменного фільму 2019 року. Тоді шістка незнайомих один з одним людей опинилася в замкнутому просторі, напханому безліччю смертельних пасток, а їхнє завдання – пройти квест до кінця і вижити. У другій частині події повторюються – тільки на цей раз учасники не новачки, а переможці попередніх квестів, включаючи Зої і Бена з першої частини.

Ідея, взагалі-то, абсолютно не нова – тенденцію заклав ще в 1997 році канадський трилер "Куб", за яким послідувала величезна кількість подібних проектів, включаючи "Пилу". Тим не менш, такі фільми продовжують знімати, і, очевидно, попит на них не падає. Судіть самі – перша частина Escape Room зібрала в прокаті 155,7 мільйонів доларів при бюджеті 9 мільйонів.

На IMDb у фільму оцінка 6,3 балів з 10 на основі понад 300 відгуків, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 50% свіжості на основі 6 рев'ю критиків, що відповідає 5,3 балів з 10.

Ну а юних кіноглядачів порадує пригодницька стрічка "Полі" / Poly (Франція, 2020), що стала переможцем міжнародного кінофестивалю "Чілдрен Кінофест 2021". За сюжетом фільму 10-річна Сесіль разом з мамою переїжджає в передмістя Парижа. Дівчинці ніяк не вдається знайти в селі нових друзів, поки одного разу по сусідству не зупиняється бродячий цирк, головна зірка якого – поні на ім'я Полі. Дівчинка випадково дізнається, що в цирку до поні погано ставляться, і вирішує врятувати тварину. Так нові друзі стають втікачами, яким разом слід пережити справжню пригоду.

Режисер картини Ніколя Ваньє – майстер фільмів про людей і тварин: в його фільмографію входять "Белль і Себастьян" про пригоди хлопчика і собаки, "Розправ крила" про рятівників рідкісних птахів і "Останній звіролов" про мисливців. Як відомий мандрівник і захисник природи, він черпає натхнення для своїх робіт з подорожей і активізму.

Кіногурманів цього тижня порадує 10-й фестиваль "Тиждень австрійського кіно", в рамках якого щорічно демонструються актуальні стрічки виробництва Австрії. До програми цьогорічного ювілейного фестивалю увійшли 5 повнометражних фільмів.

Відкриє фестиваль екранізація однойменної філософської повісті видатного письменника Германа Гессе "Нарцис і Златоуст" / Narziss und Goldmund (Австрія, Німеччина, 2020). Події картини розгортаються в пізньому Середньовіччі навколо двох друзів-послушників з віддаленого німецького монастиря. Вони обидва шукають духовне просвітлення і досконалість в мистецтві, але їхні шляхи до мети різні – один з них вибирає молитву і медитацію, інший стає авантюристом. Стрічка була номінована на німецьку кінопремію 2020 в категоріях "Найкращий грим" і "Найкраща робота художника-постановника".

Головні ролі в картині виконали німецькі актори Яніс Нівенер, найбільш відомі за фентезі-трилогією "Таймлесс" і серіалу "Берлінська резидентура", і Сабін Тамбреа, який в першу чергу відзначився активною роботою в театрі, а також головною роллю в історичній драмі "Людвіг Баварський" і участю в популярних серіалах "Берлінська резидентура" і "Вавилон-Берлін". Поставив фільм лауреат премії "Оскар" 2008 року в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою", австрійський режисер Штефан Рузовіцкі ("Анатомія", "Фальшивомонетники", "Чорний дрізд").

Драма "Розбий моє серце" розповідає історію ромів Пепе і Марсели. Вони змушені жебракувати в багатому Відні, куди їх відправили з бідного селища в Словаччині. Пепе закохується в дівчину, але перед ним виникає конкурент – його жорстокий дядько. У 2018 році робота стала найкращим ігровим фільмом фестивалю південно-східного європейського кіно в Лос-Анджелесі, а на кінофестивалі в Біберасі найкращим був визнаний сценарій картини.

Документальний фільм "З Австрії до Австралії", обігруючи популярний жарт про географічне невігластво, зображує пригоди двох друзів, які вирушили в велосипедну подорож протяжністю в 18 тисяч кілометрів. На їхньому шляху – 19 країн, де на них чекають непередбачувані виклики, труднощі та відкриття.

Головний герой драми "Лисиця в норі" – вчитель в тюремній школі. Знайомство з однією з нових учениць, таємничою і замкнутою в собі Самірою, змушує його згадати свій найбільший страх. Картина нагороджена за найкращу режисуру на кінофестивалі ім. Макса Офюльса в 2020 році, а також за найкращий монтаж і спеціальною нагородою в категорії "Нагорода ім. Томаса Плуча за сценарій" на кінофестивалі "Діаґґонале" у 2021 році.

Спеціальною подією фестивалю цього року стане показ драми "Піаністка"(2001) Міхаеля Ханеке ("Любов", "Хеппі-енд", "Біла стрічка", "Приховане"), чим відзначається 20-річчя з виходу стрічки на екрани. Фільм розповідає про професора Віденської консерваторії, яка не має особистого життя і досі спить у ліжку з мамою. Коли ж в неї закохується один з її учнів, вона шокує його абсолютно дикими реакціями на юнацьке почуття. Ролі у фільмі виконали зіркові актори, зокрема, Ізабель Юппер ("Вона", "Зникнення Елеанор Рігбі", "Любов", "НаркоМама"), Бенуа Мажімель ("Коханці", "Моє спекотне літо з Софі") і Єва Грін ("Остання любов на Землі"," Казино Рояль", "Мрійники"). Стрічка отримала Гран-прі, а також нагороди найкращим актрисі та акторові Каннського кінофестивалю в 2001 році.

Тиждень австрійського кіно пройде в Києві (кінотеатр "Жовтень") 15-21 липня. В інших містах України фестиваль відбудеться восени. Фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Крім того, цього тижня в українських кінотеатрах стартує біографічна кримінальна драма "Мейер Ланскі" / Lansky (США, 2021) з Харві Кейтелем і Семом Уортінгтоном у головних ролях, дуже специфічна комедія "Жвали" / Mandibules (Франція, Бельгія, 2020) про приятелів, які виявляють в багажнику краденої машини величезну муху і вирішують видресирувати її, щоб пограбувати банк (від творця артхаусної класики "Шина") і трилер "Незломлена" / Ravage (США, 2019) про жінку, яка вирішила вчинити добре, але в підсумку накликала на себе смертельно небезпечні неприємності.

Що нового онлайн з 15 липня

Безумовно, головною онлайн-подією тижня стане вихід останнього епізоду серіалу "Локі" / Loki (США, 2021) про одного з найпопулярніших персонажів кіновсесвіту Marvel. Заключна серія проекту з Томом Хіддлстоном в головній ролі вже доступна на сервісі Disney+, і саме тут на глядачів чекає фінальне протистояння Локі і Сільвії з тими, хто стоїть за "Управлінням часовими змінами".

Ми не хочемо вдаватися до спойлерів, проте не зможемо приховати той факт, що у фіналі титрів серіалу було оголошено, що його продовжено на другий сезон. Пізніше стало відомо, що Том Хіддлстон повернеться до ролі Локі. Інші подробиці проекту поки невідомі.

Також в серіалі представили персонажа, який повинен стати "наступним великим лиходієм" кіновсесвіту Marvel.

Але перед цим в кінці липня Disney+ покаже третій епізод документального серіалу "Marvel Studios: Загальний збір" / Marvel Studios: Assembled (США, 2021). Кожна серія документалки присвячена зйомкам серіалів четвертої фази кіновсесвіту Marvel і виходить після завершення їх показів. Так, 12 березня глядачі заглянули на лаштунки "Ванда/Віжен", а 30 березня – "Сокола і Зимового солдата".

Відзначимо, за підсумками шести епізодів "Локі" отримав досить високі рейтинги – на IMDb у нього середня оцінка 8,8 з 10, а на Rotten Tomatoes – 92% схвалення від критиків і 87% від аудиторії.

На Netflix тим часом 16 липня вийде заключна частина хоррор-трилогії "Вулиця страху 3" / Fear Street Part Two: 1666 (США, 2021). Перша і друга частина вийшли 2-9 липня і отримали позитивні відгуки критиків, які хвалили їх за сюжет, картинку і музичний супровід. Ми теж подивилися обидва фільми – і правда вийшло дуже навіть гідно.

Оскільки всі частини пов'язані єдиним сюжетом, перед переглядом третьої частини обов'язково варто подивитися першу і другу. Як можна здогадатися за назвою, події спочатку розгорталися в 1994 році, а потім в 1978 році. А об'єднує їх невелике містечко Шейдісайд, яке час від часу накривають хвилі жорстоких вбивств. З'ясовується, що за всім стоїть відьма, яка через століття мстить жителям міста за заподіяне їй зло. Власне, в третій частині глядачам якраз і розкажуть, що ж тоді сталося.

Крім того, на Netflix з 14 липня доступний ще один новий хоррор – "Класична історія жахів" / a Classic Horror Story (Італія, 2021). За сюжетом фільму, група незнайомців, які подорожують по Південній Італії, опиняються в лісі, де їм доводиться відчайдушно боротися за життя. На IMDb фільм вже отримав оцінку 6,8 балів з 10 на основі 45 відгуків.

Крім цього, цього тижня на Netflix з'явиться вестерн "Чудова сімка" / The Magnificent Seven (США, 2016) з Дензелом Вашингтоном і Крісом Претт в головних ролях, п'ятий і заключний сезон фентезі-серіалу "Ван Хельсинг" / Van Helsing (США, 2016-2021), другий сезон підліткового веб-серіалу "Я ніколи не..." / Never Have I Ever (США, 2020 -) і документальний міні-серіал про скандальну тенісистку-чемпіонку Наомі Осака – Naomi Osaka (США, 2021).

Тим часом на Hulu вийдуть перші два епізоди спін-оффу хоррор серіалу-анталогії "Американська історія жахів", що виходить під назвою "Американські історії жахів" / American Horror Stories (США, 2021). На відміну від свого "батька", де кожен сезон був об'єднаний спільною сюжетною аркою, цього разу кожен епізод являтиме собою самостійну страшну історію.

При цьому головні ролі в кожному епізоді виконуватимуть різні актори, частина з яких в різний час грали в "Американській історії жахів". Серед них - Мет Боммер, що з'явився в сезонах "Фрікшоу" і "Готель", Біллі Лурд - "Культ", "Апокаліпсис" і "1984", а також Коді Ферн - "Апокаліпсис" і "1984".

Як і у випадку з оригінальним серіалом, творцями спін-оффу став творчий тандем Бреда Фелчака і Райана Мерфі.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся