Андрій Халпахчі / фото УНІАН (Віктор Ковальчук)

Українське кіно після звільнення від радянської цензури має змогу говорити про важливі суто національні речі, і воно повинно цю місію виконувати.

Про це заявив арт-директор фестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі в рамках проекту "Робимо українське", створеного компанією "Метінвест" до 50-річчя кінофестивалю, що триває у Києві з 29 травня по 6 червня 2021 року.

"Історія "Молодості" – це історія України, всіх змін, які відбувалися до Незалежності, після Незалежності", - зауважив Холпахчі.

При цьому він відзначив, що саме фестиваль з часу здобуття Україною незалежності є чудовим вільним майданчиком для роботи з популяризації у світі й українського національного кіно, й України як незалежної держави.

"Українське кіно переживало надто складні часи. Ідеться про подвійну, навіть потрійну цензуру, коли нас обвинувачували в націоналізмі. Кінематографістам було надзвичайно сутужно. Тож у нас величезний доробок української класики, але фільмів, абсолютно символічних для країни, не так багато. "Вавилон XX" – цей фільм, до речі, в 1979 році переміг на кінофестивалі "Молодість". Врешті-решт, картина жива, яскрава. У ній є певні речі національні, які тоді Івану (Миколайчуку – ред.) треба було приховувати, а сьогодні вони надзвичайно актуальні. Я впевнений, що фестиваль має віддзеркалювати процеси, характерні саме для України. Недарма на тому ж Каннському фестивалі зазвичай фільм-відкриття – це якраз французький фільм", - додав Халпахчі в інтерв'ю журналу Vogue.

Подивитися повністю випуск "Робимо українське", присвячений київському міжнародному кінофестивалю "Молодість", можна на сторінці проекту.