Кадр з фільму "Зона інтересу" / фото Arthouse Traffic

22 лютого 2024 року на великі екрани українських кінотеатрів вийде фільм "Зона інтересу" (The Zone of Interest) від режисера Джонатана Ґлейзера ("Сексуальна бестія", "Опинись у моїй шкірі", "Народження").

Головний герой – Рудольф Гьосс – не лише успішний кар’єрист, але й сімейна людина, батько п’яти дітей. Робота і сім’я – дві найбільші цінності в його житті. Він дбає про затишок родини: вони живуть на гарній віллі з басейном і садком. Але так само він відданий і роботі, тож їхнє помешкання розташоване буквально за парканом від місця, де він працює. Однак є важлива деталь: його посада – комендант Аушвіцу, одного з найстрашніших нацистських концтаборів.

Видання BBC, Rolling Stone і Los Angeles Times назвали стрічку шедевром, а медіа Associated Press, The Hollywood Reporter, Variety, The New York Times, Time та Vogue внесли його у свої добірки найкращих фільмів 2023 року (саме торік картина подорожувала фестивалями, збираючи перші враження).

УНІАН спільно з кінокомпанією "Артхаус Трафік" зібрали цікаві факти про фільм, які, можливо, переконають вас подивитися його в кінотеатрі.

Що означає "Зона інтересу"

Стрічка натхнена однойменним романом британського письменника Мартіна Еміса. І хоча вона не є прямою екранізацією твору, все ж ідеї схожі – показати бездумне й байдуже життя людей, відповідальних за виконання Голокосту, для яких це не страшний злочин, а просто робота, яка має бути виконана. Але що означає вислів "Зона інтересу"?

Кадр з фільму "Зона інтересу" / фото Arthouse Traffic

У росіян зараз існують евфемізми для пом’якшення й викривлення сутності ("хлопок" замість "вибух" або "СВО" замість "війна"), так і раніше, у нацистів, існували свої маскувальні слова. Власне, добре описане Орвеллом у книзі "1984" явище "новомови" – типове для тоталітарних режимів. Наприклад, геноцид євреїв німці називали "Остаточним розв’язанням", а "Зона інтересу" – це ніщо інше, як територія площею 40 квадратних кілометрів, яка безпосередньо оточувала концтабір Аушвіц. Тобто це – місце перебігу подій, адже саме в "Зоні інтересу" мешкають і проводять час головні герої.

Зіркові творці

"Зона інтересу" – це нова стрічка від славнозвісної студії А24. Це кінокомпанія, яка спеціалізується на незалежному кінематографі і роботи якої часто стають гучними хітами.

Наприклад, відомі серіали "Ейфорія" від HBO та "Сварка" від Netflix – твори саме цієї студії. Також своєрідним "бенгером" стало "Сонцестояння" Арі Астера, який також випустив торік "Усі страхи Бо" з Хоакіном Феніксом. Картини від А24 неодноразово здобували премію "Оскар": наприклад, "Все завжди й водночас" Деніела Шайнерта і Дена Квана, "Кит" Даррена Аранофскі та "Місячне сяйво" Баррі Дженкінса.

Кадр з фільму "Зона інтересу" / фото Arthouse Traffic

Режисер "Зони інтересу" – британець Джонатан Ґлейзер, двічі номінант премії BAFTA і двічі учасник Венеційського міжнародного кінофестивалю. Він також є відомим кліпмейкером, який режисував музичні відео для Jamiroquai, Massive Attack і Radiohead.

З виходу його попереднього фільму "Опинись у моїй шкірі" зі Скарлетт Йоганссон минуло вже 10 років. Сам Ґлейзер тривалу паузу пояснює тим, що не вміє робити кілька проектів одночасно, а повністю занурюється в кожен. Так, десятиліття пішло саме на створення "Зони інтересу". Два з цих років він витратив лише на підготовку до написання сценарію – дослідження біографій головних героїв та вивчення інформації про Аушвіц.

Еталонна гра від нових кінозірок

Коменданта концтабору на екрані втілив Крістіан Фрідель, добре відомий поціновувачам німецького кінематографа. Зокрема, він грав у стрічках Міхаеля Ганеке "Біла стрічка", Олівера Гіршбіґеля "Підірвати Гітлера", а також у детективному серіалі Тома Тиквера "Вавилон-Берлін". Нещодавно також стало відомо, що Фрідель долучився до акторського складу майбутнього третього сезону "Білого лотоса".

Кадр з фільму "Зона інтересу" / фото Arthouse Traffic

Головну жіночу роль – дружини коменданта – виконала Сандра Гюллер. Протягом останнього часу її ім’я все частіше виринає у пресі, адже минулий рік був для неї дуже продуктивний – вона стала найкращою європейською акторкою 2023 року за версією Європейської кіноакадемії. Акторка також виконала головну роль в "Анатомії падіння" – французькому хіті, який не так давно відшумів у кінотеатрах. За цю роль вона отримала номінацію на премію "Оскар" – першу в своїй кар’єрі.

Кадр з фільму "Зона інтересу" / фото Arthouse Traffic

Видання The Guardian назвало гру акторського дуету "бездоганною". Очевидно, що ми спостерігаємо сходження двох зірок – із європейського до світового масштабу.

Тріумфальний шлях до "Оскара"

Світова прем’єра "Зони інтересу" відбулася у травні 2023 року – на Каннському кінофестивалі, одній із головних подій у кіноіндустрії, яка входить у так звану "Велику трійку кінофестивалів" (разом із Берліном та Венецією). Там картина здобула Ґран-прі – нагороду, що вважається другою за важливістю після "Золотої пальмової гілки".

Пізніше команда фільму була серед лідерів за кількістю номінацій на премію Європейської кіноакадемії. Стрічка боролася у п'яти категоріях, зокрема, й за головну нагороду – в категорії "Найкращий європейський фільм". Картина також отримала три номінації на "Золотий глобус" і щойно здобула перемогу в трьох із дев'яти номінацій премії BAFTA, у яких була представлена.

Кадр з фільму "Зона інтересу" / фото Arthouse Traffic

Але головна інтрига досі триває: чи отримає "Зона інтересу" золоту статуетку від Американської кіноакадемії? Фільм отримав п'ять номінацій на премію "Оскар": за найкращі фільм, міжнародний фільм, режисерську роботу, адаптований сценарій і звук. Згідно з прогнозами профільних міжнародних ЗМІ, стрічка є фавориткою щонайменше в номінації "Найкращий міжнародний фільм".

Відгуки

Рейтинги "Зони інтересу" на різних платформах свідчать про те, що стрічка не лишила байдужими ні фахових критиків, ні глядачів.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,9 з 10 балів, а на Letterboxd – 4 з 5 балів. На Rotten Tomatoes він отримав 93% схвалення від критикв з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 77% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 91 бал зі 100 з позначкою "Обовʼязковий до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 7,4 бали з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Вас також можуть зацікавити новини: