Кадр з кліпу Franz Ferdinand на пісню Curious / скріншот з YouTube

Шотландський інді-рок-гурт Franz Ferdinand випустив кліп на пісню Curious, що стала другим синглом до майбутньої збірки кращих пісень Hits to the Head, присвяченої 20-річчю колективу.

Новий кліп, в якому учасники колективу бадьоро танцюють на мінімалістичному неоновому тлі, опублікований на YouTube-каналі групи.

Збірка хітів Hits to the Head вийде 11 березня 2022 року, а перший сингл до нього під назвою Billy Goodbye вийшов в листопаді 2021 року. Навесні 2022 року Franz Ferdinand планують вирушити в свропейський тур.

Гурт Franz Ferdinand: цікаві факти

Гурт Franz Ferdinand був утворений в 2001 році вокалістом і гітаристом Алексом Капраносом і бас-гітаристом Бобом Харді. Незабаром до них приєдналися барабанщик Пол Томсон і гітарист/клавішник Нік Маккарті, що став другим основним сонграйтером колективу спільно з Капраносом.

Гурт названий на честь австрійського ерцгерцога Франца Фердинанда, вбивство якого в Сараєво в 1914 році стало приводом до початку Першої світової війни.

Гурт досить швидко здобув локальну популярність завдяки великій кількості безкоштовних концертів на покинутих локаціях. Вже в 2003 році Franz Ferdinand підписалися на незалежний лейбл Domino Records, з яким музиканти співпрацюють донині.

Перший сингл гурту Darts of Pleasure вийшов у вересні 2003 року, а вже в лютому 2004 року вийшов їхній дебютний альбом Franz Ferdinand, що включає такі всесвітньовідомі хіти гурту, як Take Me Out і This Fire. Гурт миттєво забезпечив собі високі місця в чартах і безліч престижних музичних нагород.

Всього гурт випустив п'ять студійних альбомів: Franz Ferdinand (2004), You Could Have It So much Better (2005), Tonight: Franz Ferdinand (2009), Right Thoughts, Right Words, Right Action (2013) і Always Ascending (2018). Також вони випустили спільний з гуртом Sparks альбом FFS (2015).

У 2016 році гурт покинув гітарист Нік Маккарті, а в 2021 році з неї пішов ударник Пол Томсон. Тим часом, з 2017 року в гурту входять гітарист Діно Бардот і клавішник Джуліан Коррі, а з 2021 року – барабанщиця Одрі Тейт.

Вас також можуть зацікавити новини: