Що потрібно зробити з картоплею перед посадкою - поради / depositphotos.com

Щоб захистити картоплю від колорадського жука, дротянки, парші та інших напастей, його потрібно обробити перед посадкою. Як і чим краще це зробити і чи можна обійтися без "хімії" - в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, як гірчиця допомагає в городі боротися з комахами.

Що потрібно робити з картоплею перед посадкою

Перше, що потрібно зробити з картоплею перед посадкою - це перебрати і прогріти. Якщо посадкова картопля зберігається в погребі, то її потрібно дістати за місяць перед посадкою, викинути підгнилі і пошкоджені бульби і залишити в прохолодному, але світлому місці, щоб проросла.

Відео дня

Після того, як вона проросте і безпосередньо перед посадкою, картоплю потрібно обробити. Деякі використовують для цього хімічні та біопрепарати, але досвідчені городники радять зупинитися на старих перевірених - народних. Хоча вони і вважаються не такими ефективними, зате повністю нешкідливі - не забувайте, що цю картоплю вам же потім їсти.

Чим обробити картоплю від парші перед посадкою

Щоб захистити картоплю від парші, фітофтори та інших хвороб, використовують такі народні засоби:

  • розчин часнику - 1 кг часнику подрібнюють і розводять в 10 л води, дають настоятися і обприскують бульби за 3 години до посадки;
  • розчин марганцівки - розводять 5 г речовини в 10 л води і обприскують бульби або ж замочують їх розчині на 15-20 хвилин;
  • суміш марганцівки, мідного купоросу і борної кислоти - беруть 0,5 ч. л. марганцівки, 1 ч. л. купоросу і 3 ч. л. борної кислоти і розводять в 10 л води; бульби можна обприскати, а можна опустити в розчин;
  • розчин дігтярного мила - 40 г мила розчиняють в 1 л води, потім проціджують і обприскують картоплю;
  • розчин золи - 1 кг золи розводять в 10 л води, перемішують і опускають в нього картоплю; перед посадкою просушують.

Можна також обкачати в золі картоплю перед посадкою.

Чим обробити картоплю перед посадкою від колорадського жука та інших шкідників

Головні шкідники картоплі в городі - це колорадський жук, капустянка, дротянка, картопляна совка і попелиця. Проти цих шкідників можна використовувати розчин золи і часниковий розчин, про які вже йшлося. Також комах відлякують:

  • розчин нашатирного спирту - розчиняють 10 мл спирту у відрі води (10 л), а перед посадкою занурюють картоплю; шкідників відлякує різкий запах, а азот в складі розчину заодно стає підгодівлею;
  • розчин березового дьогтю - готують з розрахунку 30 г на 4 л води і занурюють в нього бульби; цей розчин діє як антисептик і також відлякує шкідників своїм різким запахом; можна при посадці в кожну лунку додати жменю тирси, просоченої дьогтем.

Перед посадкою картоплі в кожну лунку кладуть жменю цибулиння і гірчиці - особливо добре вони "працюють" проти дротянки. Додають також  в лунки і соснові голки або ж вкривають картоплю після посадки молодими сосновими гілками. Хвоя допомагає боротися не тільки з шкідниками, але і з паршею.

Вас також можуть зацікавити новини: