З чим поруч посадити виноград / фото ua.depositphotos.com

Правильне "сусідство" винограду з іншими культурами може перетворити навіть непримітний сорт в королівський. Деякі рослини позитивно впливають на здоров'я і врожайність ягоди. Інші ж вважаються несумісними з виноградом, оскільки можуть погубити його або зачахнути самі. УНІАН розповів, що посадити поруч з виноградом на ділянці, щоб йому було комфортно.

Читайте також, чим підгодувати виноград навесні, щоб урожай порадував.

Що посадити поруч з виноградом

Часто виноград висаджують на клумбі або біля стіни будинку, тому поруч з ним зручно посадити квіти. Гарними "квітучими" сусідами для культури вважаються:

Відео дня
  • чистотіл;
  • айстра;
  • флокси;
  • братки;
  • люцерна;
  • незабудка;
  • гіацинт;
  • мак.

Дуже добре уживається поруч з виноградом троянда. У цих рослин загальні захворювання, причому на троянді ознаки хвороби проявляються раніше. Завдяки такому сусідству ви зможете заздалегідь визначити, що виноград скоро захворіє, і вчасно обробити його.

Серед овочів найкращими сусідами винограду вважаються горох і квасоля, оскільки вони збагачують ґрунт корисним для винограду азотом.

Також біля лози можна вирощувати часник і цибулю. Їхній запах відлякує шкідників рослини. Дачники помічають, що таке сусідство робить ягоди винограду солодшими.

Добре уживається поруч з виноградом зелень: гірчиця, мангольд, шпинат, щавель, кріп, салат. Таке сусідство забезпечить хорошу врожайність обох культур.

Помідори, буряк, редис і огірки теж можна посадити поруч з виноградом, але тільки якщо рослина вже доросла і достатньо висока. Інакше тінь від цих овочів буде затінювати грона.

Багато дачників помічають, що виноград дає дуже багатий врожай, якщо посадити біля нього злакові культури, такі як пшеницю, жито та овес.

З чим не можна садити виноград поруч

Поганими сусідами врожаю на клумбі вважаються примули, заяча капуста, гіпсофіл, клематиси, гвоздики.

Не варто висаджувати біля виноградника винограду кукурудзу і соняшник, інакше вони затінять виноград.

Поганими сусідами для винограду вважаються перець, картопля, селера і баклажани. Ці овочі не дадуть хороший урожай, якщо посадити їх біля виноградника.

Також не рекомендується садити поруч з виноградом полуницю і суницю. Саме по собі таке сусідство не шкодить рослинам, але в такому випадку буде важко обробляти культуру від шкідників. Отрутохімікати, якими обробляють виноград, потраплять на ягоди полуниці. Але якщо ви не збираєтеся обприскувати лозу влітку, то таке сусідство допустиме.

Вас також можуть зацікавити новини: