Що робити, якщо полуниця гниє на кущах / depositphotos.com

Гниття полуниці - дуже поширена проблема у багатьох городників, а також одна з найчастіших причин втрати великої кількості врожаю. Найчастіше, джерело гнилі - грибок, і УНІАН готовий розповісти, як позбутися від сірої гнилі на полуниці.

Що робити, щоб полуниця не гнила - кращі методи боротьби

По-перше, варто розуміти, що гниль на полуниці буває різною - в залежності від збудника. Різні грибки в результаті призводять до гнилі білого, сірого або чорного кольору. Способи боротьби майже не відрізняються - вони універсальні.

Налагодити графік поливу

Відео дня

Надлишок вологи - часта причина того, що полуниця сохне і гниє. Оптимальна періодичність в жарку погоду - 1 раз в 3-4 дня. Якщо ягода росте на глинистому грунті, то полив можна проводити рідше, якщо на піщаній - частіше. 

Допомагати рослині під час дощів

Дощова погода загрожує великою кількістю води, яка заливає грядки. Вам потрібно вирити канавки для відводу води, а сам грунт проткнути вилами, тоді волога буде йти швидше. Крім того, можна купити в магазині спеціальні підпори для підняття ягід над землею, щоб вони не стикалися з вологим грунтом. Також не зайвим буде і мульчування грунту тирсою, соломою і сіном - мульча відмінно вбирає воду.

Проріджувати посадки

Загущенность так само, як і дві причини, описані вище, призводить до того, що дачники ламають голову над тим, що робити, щоб полуниця не гнила. Занадто густі посадки - це ідеальні умови для розмноження грибка, так як в "дрімучому лісі" вода сохне повільніше, сонячні промені висвітлюють і прогрівають гірше. Дотримуйтесь графіка - 30 см - в ряду, і до 60 см - між рядами.

Не порушувати графіка підгодівлі

Пам'ятайте про те, що в період плодоношення полуниці досить 3-4 рази за сезон отримати добрива. Ні в якому разі не можна переборщувати з азотом - він підсилює розвиток зеленої маси. В результаті листя закривають ягоди, вони не отримують сонця, в тіні починають гнити.

Чи варто використовувати фунгіциди від кореневої гнилі полуниці

Якщо ви виявили у себе на грядках згнилі ягоди, дотримуйтесь інструкції:

  • зірвіть заражену полуницю і спаліть (просто викинути не можна);
  • всі посадки обробіть фунгіцидом з інтервалом в 10-15 днів.

У разі, коли грибок вразив всі посадки, нормальних ягід немає або майже немає, краще викопати кущі, спалити їх подалі від городу, а в наступному сезоні посадити нові, але в іншому місці - там, де ця культура ніколи не росла.

Вас також можуть зацікавити новини: