Овочівники розкрили секрет багатого врожаю томатів / фото ua.depositphotos.com

Помідори - одна з найпопулярніших для вирощування культур серед дачників. Природно, що, доклавши зусиль, хочеться зібрати хороший урожай. Що робити, щоб не було пустоцвіту на помідорах - читайте в матеріалі.

Що робити, якщо помідори цвітуть, але не зав'язуються

Досвідчені городники зазначили, що якщо кущ томатів погано сформований, то з суцвіть не зможуть зав'язатися плоди. 

  • Потрібно поправити форму куща, щоб квіти були нагорі, і таким чином, забезпечити запилення.

Також варто пам'ятати, що недостатність азоту, фосфору і калію, може привести до того, що помідори не зав'яжуть плоди, або зав'язей буде мало. 

Відео дня
  • Щоб поправити ситуацію, потрібно удобрити їх.

Ще однією причиною, чому не зав'язуються помідори у відкритому грунті, можуть бути хвороби і шкідники. Агрономи радять звернути на це увагу, оскільки від цього безпосередньо залежить кількість і якість зав'язей.

  • При наявності проблем потрібно обробити рослини спеціальними препаратами.

Є ще одна причина, з якої помідори можуть не зав'язатися, але вона не залежить від людини - це похолодання. Якщо температура хоча б кілька днів буде нижче +15 °C, то рослини від стресу не зав'яжуть плоди.

Як змусити плодоносити помідори - поради овочівників

Щоб збирати з грядки урожай помідорів відрами, спочатку потрібно виконати одну нехитру дію - не дозволяти кущам вільно рости. Досвідчені дачники радять обрізати їх на початку вегетаційного періоду, це направить силу рослини на зав'язі плодів. Вони пояснили, що обрізати потрібно основний пагін над другим суцвіттям. Залишати - найвищі бічні пагони, видаляти - всі інші гілки, як тільки вони з'являються.

Крім того в липні і серпні раз в тиждень потрібно видаляти всі нові гілочки.

Чому довго не зацвітають помідори - городники назвали причини

Причин, чому не цвітуть помідори, може бути багато. По-перше - це недолік світла. Якщо рослини регулярно недоотримують сонячне світло коли починають зав'язуватися помідори, то хороший урожай може бути під питанням.

Багато дачників чекають, що їх помідори швидко зацвітуть, проте не варто забувати, що це повинно статися через 6-8 тижнів після посадки розсади.

Помідори можуть довго не зацвітати через посуху. Відсутність вологи не дає рослинам викинути квіти, і навіть ті які з'являються, можуть відпадати через нестачу води.

Неправильне формування томатного куща також здатне вплинути на цвітіння. Потрібно вчасно обрізати зайве листя.

Негативно позначаться на помідорах і температурні коливання. Холодна погода або спека дуже погано позначаться на квітах і зав'язях.

Чому не в'яжуться помідори в теплиці - три причини

З проблемою, коли помідори в теплиці цвітуть, а зав'язей немає, стикаються багато овочівники. Щоб уникнути подібного, потрібно стежити за стійкістю температури. У сонячні дні в теплиці жарко, пилок стає стерильним і запилення не відбувається. 

Крім того, якщо вологість досягла 70 % - це теж впливає на пилок. Він береться грудками і сиплеться. 

Також потрібно стежити, щоб у бджіл був доступ до теплиці, в іншому випадку томати запилювати буде нікому. 

Раніше УНІАН писав, куди подіти томатне бадилля, що з ним зробити, щоб не викидати.

Вас також можуть зацікавити новини: