Буряк потрібно вирощувати з дотриманням низки правил / фото ua.depositphotos.com

Буряк - воістину традиційний продукт на нашій кухні, адже саме цей овоч є головним інгредієнтом справжнього українського борщу. І це одна з причин, чому господині люблять вирощувати цю рослину на своїх городах.

Але, як і будь-яку іншу культуру, буряк потрібно вирощувати з дотриманням низки правил, які допоможуть отримати якісний хороший урожай.

До слова, раніше ми Вам вже розповідали секрети і лайфхаки про те, чи можна чистити буряк перед варінням і як зварити її швидко й просто.

Відео дня

Де найкраще посадити буряк - вибір місця

Оскільки це теплолюбна рослина, любить буряк при посадці добре освітлене сонцем місце. Ділянка повинна бути пухкою і не затіненою.

А ось що не любить буряк, так це розпушування землі біля коренеплодів, а також надлишку органічних добрив, особливо на початку росту. Також "захворіти" рослина може на кислих і занадто лужних грунтах. Уникайте кілька років посадок буряка в ґрунт, яка удобрювали свіжим гноєм або компостом.

Слід уникати повторних посадок буряка на одному й тому ж місці / фото flickr.com/sweeperpix

Крім цього, важливо дотриматися правил сівозміни, адже інакше ви ризикуєте не тільки отримати поганий урожай, але й сильно виснажити ґрунт, після чого йому знадобиться тривале відновлення. Саме тому слід уникати повторних посадок буряка на одному й тому ж місці кілька років поспіль.

Хороші та погані сусіди буряка

І так, поговоримо про те, де любить рости буряк. Насправді, добре росте буряк поруч із капустою, тому його часто садять по краях гряд із цим, до речі, ще одним важливим компонентом борщу.

Морква і буряк на одній грядці теж будуть непоганими сусідами, але є нюанс. Не варто чергувати на одному й тому ж місці вирощування цих двох культур, оскільки вони мають схожі вимоги до поживності ґрунту та однаково його виснажують.

Добре росте буряк поруч із капустою / фото ua.depositphotos.com

Ще можна посадити поруч із буряком такі овочі, як:

  • картопля;
  • баклажан;
  • бобові;
  • гарбуз;
  • огірок.

І, до речі, бобові, а точніше горох і квасоля, вважаються найбільш вдалими варіантами для посадки після буряка, оскільки допомагають відновити баланс корисних речовин у ґрунті. Але з квасолею поруч слід бути обережними - на неї буряк реагує по-різному.

А ще можна садити буряк із помідорами і після часнику. Але, у випадку з часником, після нього бажано удобрити ґрунт, щоб поліпшити ситуацію. А поруч із ним - без проблем, так само, як і можна садити цибулю з буряком. Та ж цибуля-порей - чудовий супутник для буряка.

До речі, ще один лайфхак. Висаджуйте різні культури так, щоб між ними була відстань. Наприклад, між цибулею і буряком бажано дотримати дистанцію в 20-30 сантиметрів.

Полуниця і буряк на одній грядці також добре переносять один одного. А ще для буряка хорошими сусідами виявляться салати й шпинат.

Висаджуйте різні культури так, щоб між ними була відстань / фото flickr.com/18474854@N00

Вас також можуть зацікавити новини: