Козловський відреагував на слова Фаріон / колаж з фото

Нещодавно Ірина Фаріон висунула претензії військовим, що говорять російською мовою. Вона заявила, що не може назвати українцями воїнів, які не говорять державною мовою. Така поведінка скандальної мовознавиці викликала хвилю обурення в суспільстві і серед військових. На цей скандал відреагували і українські зірки.

Віталій Козловський

Співак і воїн ЗСУ Віталій Козловський поділився на своїй сторінці в Instagram висловлюванням Фаріон. До цієї "сторіз" він додав злий емодзі. Таким чином стало зрозуміло, що він не схвалює позицію мовознавиці.

Відео дня
Козловський відреагував на слова Фаріон / скріншот Instagram

Артур Логай

Актор Артур Логай, який зіграв у таких серіалах як "У неділю рано зілля копала", "Моя улюблена Страшко" та інших, і зовсім сказав, що про Фаріон потрібно забути після таких висловлювань.

"Фаріон потрібно ігнорувати абсолютно скрізь, а не пиз**ти про неї", - лаконічно відповів Логай в коментарі УНІАН.

Денис Путінцев

Продюсер Денис Путінцев заявив, що поділяє позицію мовознавиці щодо того, що українських військових ідентифікують з українською мовою. Однак він не згоден з тим, в якій формі Фаріон це піднесла.

"Ірина Фаріон якісно використовує механіку хайпу, на якому вона виїжджає вже не перший рік. Власне, це її парафія, за яку вона отримує гроші з обох сторін - і з мінусовою, і з плюсовою. Тобто з півночі і заходу. Як би цинічно це не звучало, вона говорить правильні речі. Ідентифікація, в тому числі, за мовним принципом нації - дуже актуальне питання. Але форма, в якій вона це подає, мені здається, якраз покликана вносити розкол в суспільство, яке і не без того кровоточить, особливо в нинішній період, коли "втомилися від війни", "давайте домовлятися", "і що далі буде". Феєричний патріотизм вже закінчився, зараз він приймає більш практичні форми. Форма висловлювання Фаріон якраз сприяє тому, що відбуваються ті процеси, якими можуть скористатися і наші вороги. Тому висновок мій такий: говорити про те, що ідентифікація українського воїна повинна бути з українською мовою - це правильно, але форма, в якій Фаріон це робить, - неприпустима, особливо зараз, в час коли будь-яке радикальне висловлювання може знайти нехороші наслідки", - сказав Путінцев в коментарі УНІАН.

"Пташка" з Азовсталі

Захисниця "Пташка" і зовсім послала Фаріон з її заявами. На своїй сторінці в Instagram вона порадила мовознавиці провести хоча б один день в окопі, а потім міркувати на такі теми.

"Проживіть хоча б один день в окопі під обстрілом, і тоді будете думати перш ніж грубіянити, ображати або знецінювати захисників", - написала Катерина Поліщук.

Вона додала, що не вважає розумною стратегію таким чином залучати українців до переходу на українську мову.

"Пташка" відреагувала на висловлювання Фаріон / скріншот Instagram

Юлік

Шоумен Юлік у коментарі УНІАН сказав, що не розуміє, навіщо розпалювати ворожнечу з мовного питання, коли є більш важливі питання для вирішення.

Крім того, він зазначив, що є військові, які розмовляють російською, але це не означає, що вони не патріоти своєї країни.

"Є багато військових, з якими я особисто спілкувався, які говорять російською, але не тому, що вони не є патріотами, або не хочуть спілкуватися українською, а тому що зараз, можливо, у них просто немає можливості перейти на українську. Такі питання потрібно було піднімати в момент становлення незалежної України, а не зараз, коли хлопці ризикують своїм життям, щоб вигнати всіх м**калей з території нашої держави. А пані Фаріон рекомендую не "телепати" багато язиком, а працювати заради нашої перемоги, допомагаючи збирати донати і піднімати бойовий дух наших військових", - зазначив Юлік.

Скандал навколо Фаріон - що відомо

6 листопада екс-нардеп Ірина Фаріон назвала "набродом" українських військовослужбовців, що говорять російською мовою. Вона підкреслила, що не може назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою.

Згодом через ці висловлювань Фаріон до Служби безпеки України звернувся заступник голови Комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки нардеп Єгор Чернєв.

Вас також можуть зацікавити новини: