Порошенко наголосив, що власна церква для України є гарантією духовної свободи та запорукою суспільної злагоди / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко заявив, що для України власна церква є гарантією духовної свободи та запорукою суспільної злагоди.

Про це він сказав у зверненні до українців після церемонії вручення вселенським патріархом Варфоломієм томосу про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

«Для нас, українців, власна церква – гарантія нашої духовної свободи. Це запорука суспільної злагоди. І я, як президент, гарантую від імені держави, що Україна поважатиме релігійний вибір і свободу віросповідання кожного громадянина», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожТомос про автокефалію ПЦУ: опубліковано повний текст історичного документу

Порошенко привітав усіх небайдужих зі створенням автокефальної Православної церкви України.

«Дякую кожному, хто невтомно працював над її становленням, творив єдність і відновлював справедливість», - додав президент.

«Ми виконали свій обов’язок перед минулими і наступними поколіннями. Слава Господу Богу! Слава Україні», - підкреслив глава Української держави.

Як повідомляв УНІАН, 5 січня вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про надання автокефалії Православній церкві України.

У томосі йдеться про те, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.

У документі також викладені основні засади функціонування ПЦУ.

Сьогодні, 6 січня, у соборі святого Георгія у Стамбулі Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.