Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що Альянс перебуває у процесі розширення підтримки України.

Про це Столтенберг сказав на прес-конференції у Брюсселі перед дводенним засіданням міністрів оборони країн-членів Альянсу.

На прохання прокоментувати слова президента США Дональда Трампа, що одна з причин призупинення військової допомоги для України полягала у тому, що європейські союзники недостатньо робили для розподілу "тягаря" в наданні допомоги України, а також на запитання, чи йому відомо про будь-які зусилля США змусити інших членів Альянсу посилити допомогу для України

Відео дня

Столтенберг відповів, що всі члени НАТО надають суттєву підтримку Україні.

Читайте такожУ НАТО назвали мету майбутнього візиту керівництва альянсу до України

"Я як генеральний секретар завжди наполягаю, аби члени НАТО надавали більше (допомоги), тому я наполегливо закликаю членів розширити (допомогу) - забезпечувати більше підготовки, надавати більше коштів у трастові фонди, щоб у нас було більше заходів з Україною", - наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським і тоді заявляв, що Альянс продовжуватиме підтримку України і посилить ці зусилля. "І ми, насправді, перебуваємо у процесі розширення нашої підтримки України", - заявив Столтенберг.

Також він нагадав, що у квітні у Вашингтоні міністри закордонних справ країн НАТО погодили новий пакет допомоги для України, зокрема підтримки потенціалу Військово-морських сил України.

При цьому, за словами Столтенберга, питання підтримки України буде розглянуто в найближчі два дні на зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО у Брюсселі. Він додав, що обговорення питання важливості забезпечення підтримки України усіма членами НАТО триває. "І я завжди наполегливо закликаю їх посилити і робити більше", - сказав Столтенберг.

Як сказав генсекретар Альянсу, всі союзники НАТО, як у Північній Америці, так і у Європі, в першу чергу забезпечують міцну політичну підтримку України. "Ми знову і знову заявляли, що ми не погоджуємося з незаконною анексією Криму і що ми підтримуємо територіальну цілісність України", - наголосив Столтенберг.

"Ми рішуче підтримуємо зусилля з пошуку політичного врегулювання, втілення Мінських угод, і ми бачили певний прогрес також у зв'язку з обміном утримуваними особами, бачили деякі нові ініціативи, певний новий імпульс у зусиллях для здобуття прогресу на шляху реалізації Мінських угод", - сказав генсекретар НАТО.

За словами Столтенберга, Альянс надає практичну підтримку Україні, зокрема за допомогою різних трастових (цільових) фондів.

"Ми допомагаємо модернізувати її Збройні сили і сили безпеки", - додав Столтенберг.

Також він сказав, що різні члени НАТО надають допомогу Україні як по лінії Альянсу, так і на двосторонньому рівні. Йдеться про реформування системи командування і управління, про кіберзпезпеку.