Ілюстрація REUTERS

Адвокат Валентин Рибін повідомив, що в рамках обміну бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював проти України, передали підконтрольним Росії бойовикам.

Читайте такожОбмін полоненими між Україною та "Л/ДНР" завершено - Офіс президента (фото, відео)

Про це Рибін сказав у коментарі кореспонденту УНІАН.

Відео дня

"За Лусваргі, так, підтверджую, що його передали в "ЛНР", - сказав Рибін.

Обмін утримуваними особами між українською стороною та представниками ОРДЛО проводився сьогодні на КПВВ "Майорське" в Донецькій області.

Як повідомляв УНІАН, у Києві на початку травня 2018 року націоналісти затримали бразильця Лусваргі, який, за даними ЗМІ, жив у Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ (МП), і відвели до СБУ.

За даними спецслужби, у жовтні 2016 року іноземця затримали за участь в бойових діях на стороні "ДНР". Щодо його слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3, ч. 4 ст. 260 КК України. В ході досудового слідства було встановлено, що громадянин Бразилії з вересня 2014 року по травень 2015 року брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції у складі незаконних збройних формувань терористів на Донбасі. Він входив у так званий "1-й мотострілецький батальйон "Вікінг" терористичної організації "ДНР". В СБУ зазначили, що в ході розслідування громадянин Бразилії повністю визнав свою провину в інкримінованих йому злочинах.

25 січня 2017 року Лусваргі був засуджений Печерським райсудом Києва до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сторона захисту подала апеляційну скаргу на це рішення.

Апеляційний суд скасував вищезгаданий вирок за процедурних порушень і повернув справу на новий розгляд.

У грудні 2017 року Лусваргі було змінено запобіжний захід з утримання під вартою на особисте зобов'язання строком на 2 місяці.

За результатами визначення підсудності Верховний суд направив виробництво проти Лусваргі в Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

2 травня 2019 суд засудив бразильця до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.