Україна підтверджує намір підтримувати постійне членство Японії в Раді безпеки ООН.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у спільній українсько-японській заяві, яка має бути поширена за підсумками переговорів прем’єр-міністрів України Юлії ТИМОШЕНКО та Японії Таро АСО в Токіо 25 березня.

Зокрема, йдеться про те, що обидві сторони схвалюють співпрацю між країнами в рамках ООН та її спеціалізованих підрозділів.

Відео дня

Під час переговорів обидві сторони висловили свою рішучість активно працювати разом для якнайшвидшої реалізації реформи Ради безпеки ООН, включаючи розширення як постійного, так і непостійного членства в Раді. У цьому контексті українська сторона підтвердила свою підтримку постійного членства Японії в Раді безпеки, йдеться в заяві.

Українська сторона висловила своє сподівання на підтримку Японією позиції України щодо необхідності забезпечення додаткового непостійного місця для східноєвропейської регіональної групи країн у Раді безпеки ООН у будь-якій версії розширення Ради безпеки ООН.

У заяві також сказано, що Україна високо оцінює підтримку Японією Організації демократії і розвитку – ГУАМ та активну співпрацю і діалог між Японією та ГУАМ. Обидві сторони висловили впевненість, що продовження діалогу ГУАМ-Японія сприятиме розширенню подальшого співробітництва у таких сферах, як туризм, торгівля, енергозбереження та захист навколишнього середовища.

Обидві сторони також обмінялися поглядами на ситуацію в Північній Кореї і наголосили, що задля миру і стабільності у Північно-Східній Азії важливо, щоб Північна Корея утримувалася від запуску балістичних ракет.