Голова фракції Блоку Юлії Тимошенко Іван КИРИЛЕНКО заявляє, що уряд розробив “унікальний” проект державного бюджету на 2010 рік, який передбачає перерозподіл коштів на користь місцевих бюджетів.

Про це йдеться у переданому УНІАН прес-службою парламентської фракції БЮТ коментарі І.КИРИЛЕНКА.

“Саме за прем’єрства Юлії ТИМОШЕНКО в Україні врешті-решт закінчується епоха безправ’я по відношенню до місцевих громад та органів місцевого самоврядування. У всіх країнах світу незалежні органи місцевого самоврядування, які розпоряджаються своїми коштами, самостійно дбають за добробут свого населення – це одна з підвалин стабільності держав, гарантія їх розвитку та захисту громадян”, - – підкреслив І.КИРИЛЕНКО.

Відео дня

Саме місцева влада, зауважив він, найбільше орієнтується і знає потреби свого населення. І саме на місцях можливе найбільш ефективне та оперативне вирішення гострих проблем та соціально-економічного розвитку територій.

За словами голови фракції БЮТ, розроблений урядом бюджет-2010 є “унікальним, особливо в умовах кризи”, котра “завжди відмітає застарілі підходи і стереотипи, які не в стані адекватно та оперативно реагувати на виклики складного часу”. Він переконаний, що уряд розробив і втілив у бюджеті на 2010 рік єдино правильний і максимально ефективний шлях якнайшвидшого виходу країни з кризи.

“В Україні тисячі суб’єктів місцевої влади, які можуть і готові нести відповідальність і системно вирішувати проблеми своїх громад. Єдине, що необхідно зробити – делегувати їм відповідальність, повноваження, а головне - створити їм для цього фінансову базу”, - сказав І.КИРИЛЕНКО.

Протягом всієї історії незалежності України, вважає політик, "на державний бюджет дивились, як на дійну корову”. Натомість запропонований бюджет на 2010 рік, наголосив І.КИРИЛЕНКО, це не лише фінанси, а й новітня політика держави. “Новий бюджет повністю ламає логіку консерватизму і застою попередніх років, коли все стягувалось до центру, а тут все грабувалось і розтягувалось. У складних кризових умовах, коли кожна копійка на вагу золота, прем’єр-міністр зробила мужній крок, революційність якого полягає у тому, що левова частка зароблених грошей залишається на місцях”, - зазначив І.КИРИЛЕНКО. Такий підхід, переконаний він, своєю чергою, створює колосальну мотивацію для місцевих влад.

“Наші опоненти по різному будуть оцінювати бюджет. Але ніхто не може сумніватися в тому, що, розробивши бюджет на 2010 рік, уряд ТИМОШЕНКО зробив перші реальні кроки революційного реформування держави, створив потужний стимул для органів місцевого самоврядування з максимальною ефективністю виконувати свої владні повноваження і бути відповідальними перед своїми громадами”, - наголосив І.КИРИЛЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, У Верховній Раді України 15 вересня 2009 року зареєстровано проект закону «Про державний бюджет України на 2010 рік», поданий Кабінетом міністрів України.