Резніков вказав на нюанс в перемовинах щодо виборів в ОРДЛО / фото УНІАН

Коли росіяни погодились на "Мінські угоди", вони себе поставили в "певну пастку".

Про це заявив в ефірі каналу "Україна 24" віцепрем'єр-міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

"Коли росіяни погодились на цю політико-дипломатичну домовленість, яку ми називаємо Мінські угоди, оскільки це не є міжнародним договором, вони себе в тому числі поставили в певну пастку, тому що вони згодились на те, що вибори в ОРДЛО будуть проходити під контролем Бюро демократичних інститутів прав людини ОБСЄ (БДІПЛ ОБСЄ).

Відповідно, вони працюють тільки з Копенгагенським стандартом, який чітко передбачає, що не можуть бути вільні незалежні вибори на території, якщо вона не контролюється урядом. Тому що уряд зобов’язаний дати гарантії безпеки працівникам моніторингової місії, яка приїжджає", — сказав він. 

Єдиний вихід зі складної ситуації у перемовинах з Росією — це залучення третьої сторони, вважає Резніков.

"Якщо уряд не дає гарантій, що вони можуть вільно і спокійно пересуватись по території, вони не приїжджають, відповідно, не роблять моніторинг, не буде висновку БДІПЛ ОБСЄ про те, що вибори відбулися відповідно до українських законів, Конституції та за Копенгагенського стандарту. Це означає, що їм нікуди не прийдеться дітись, поки для того, щоб почались вибори, не віддадуть контроль над кордоном уряду України. Єдине, що може бути тут як компромісне рішення, на яке можна вийти шляхом дипломатичного спілкування – це залучення третьої сторони, про що вже точиться дискусія, тобто повернення до теми миротворців", — сказав він.

Чому "Мінські угоди" важко виконати

  • Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук переконаний, що Мінські угоди не вдасться виконати через різні позиції України та Росії.
  • Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Україна "по-своєму трактує" Мінські угоди і "вибірково підходить до взятих на себе зобов'язань".
  • 16 вересня після чергового засідання ТКГ Кравчук зазначив, що Україна послідовно виконує домовленості, досягнуті на саміті у Парижі у грудні 2019 року.