Ігор Палиця прокоментував ситуацію з епідемією в Україні / УНІАН

Народний депутат Ігор Палиця: Президенту давно потрібно було розігнати уряд і перезапустити Верховну Раду

07:00, 21.10.2020
13 хв. Інтерв'ю

Лідер партії «За майбутнє», народний депутат Ігор Палиця розповів, чому місцева виборча кампанія така ж важлива, як голосування за президента чи обрання Верховної Ради, через що малим фракціям в парламенті не вдається просувати закони, на що потрібно було витратити «ковідний фонд» і чому жорсткий карантин в Україні неможливий.

Напередодні місцевих виборів багато розмов йде про те, чи варто взагалі їх проводити під час пандемії. Чому Україна виявилась не готовою до спалаху захворювання восени, хоча мала на це достатньо часу?

МОЗ втратило цей час. Що відбувається? Міністерство формує замовлення і робить необхідні закупки через окреме підприємство «Державні медичні закупівлі». Останнє отримує від міністерства замовлення і проводить тендер. Так от, міністерство за ці півроку намагалося у державні закупівлі засунути виробників, з якими домовилися. А «Державні закупівлі» не хотіли цього.

Крім того, 30-40 тисяч ліжкомісць, які, за даними МОЗ, з’явилися, - профанація. Адже ці ліжка не обладнані киснем, якого потребують більшість хворих на коронавірус, вони не можуть рятувати життя. На жаль, ми будемо стикатися з тим, що українців буде помирати все більше.

Відео дня

Погіршує ситуацію і проблема тестів. Адже тести, закуплені МОЗ, не показують, що людина хвора. Останнім часом все більше випадків, коли у людини пневмонія, коли людина втратила нюх, є температура та всі ознаки ковіду, але один за одним тести негативні. Відповідно, люди не отримують безкоштовний ковідний пакет, не можуть звернутися у ковідний госпіталь, тому що туди без позитивного тесту не приймають. Отака ситуація.

Сьогодні влада - МОЗ, Кабмін - повністю бездіють. Ба більше, вони навіть не роблять висновків щодо тих чиновників, які провалили ситуацію.

Ви натякаєте на очільника МОЗ Максима Степанова, про відставку якого говорите вже не вперше?

За словами Ігоря Палиці, через бездіяльність уряду сьогодні вмирають українці / УНІАН

Через бездіяльність, про яку я кажу, вмирають українці. Тому це не просто халатність, це вбивство людей. І це вже край для чиновника на його посаді.

Ми зі Степановим куми, я хресний його сина, але це не грає для мене ніякої ролі. Тому ми ініціювали його відставку і ми цю тему доб’ємо.

Але що дасть відставка Степанова, якщо «лава запасних» вже скінчилась? Чи врятує ситуацію той, хто прийде на його місце?

Є багато людей, менеджерів, які можуть взятися і зробити. В Луцьку, наприклад, ми ж якось розв’язуємо питання, окреслюємо терміни виконання задач і вони виконуються. Коли людина починає займатися пошуком необхідного обладнання, воно ж з’являється. Тому МОЗ потрібна відповідальна людина, яка може це робити. Причому це не обов’язково має бути лікар, кандидат медичних наук чи доктор медичних наук. Це має бути чесна, відповідальна та порядна людина. І гарний менеджер.

Чим швидше президент прибере Степанова з посади і поставить фахівця, який організує роботу і почне рятувати людські життя, тим краще.

Ок. На Волині є така команда, яка може розв’язати питання на місцях. А як щодо всієї країни? Чи є у нас ще сильні команди місцевого самоврядування?

В Україні ось-ось місцеві вибори. Люди обиратимуть обласні ради, керівників областей. Буде завершена децентралізація і вся влада буде в обласних рад. Тож все залежить від українців: чи вони хочуть сильну команду, яка буде їх захищати і рятувати незалежно від того, хто губернатор, хто прем’єр-міністр або хто президент, чи вони знову будуть обирати тих, хто їм сто років обіцяє покращення і нічого для цього не робить.

Але ж люди, попри загрозу розповсюдження Covid-19, ходять на концерти, наприклад, як в Харкові. А ви говорите про якийсь усвідомлений вибір…

Люди не розуміють, бо ще не зіткнулися з цим. Не тільки концерти, подивіться на маршрутки, на транспорт, магазини, ресторани - люди думають, що їх це омине, що це десь там, а не поряд. Але насправді зараз це скрізь, тому люди можуть тільки самі себе захистити. Навіть в ліфті потрібно вдягати маску, куди б не заходив, обов’язково потрібно вдягати маску. Гуляти вулицею на відстані два метри – добре, але там, де є контакт з людьми, треба обмежувати.

Рекомендацій щодо обмежень не дослухаються цілі міста, які опинилися у «червоній зоні». Хто може вплинути на них, наприклад, засудити мера, який не виконує вказівок Кабміну?

А що мер має виконати? Закрити підприємства, торгові центри, транспорт? Ну, закрили транспорт, а як людина має потрапити на роботу? Роботу ж не закрили.

Влада мала півроку, щоб дати можливість місцевим бюджетам підготуватися, наприклад, до онлайн-навчання. Або, якщо ми говоримо про те, що школярі знову після канікул підуть до школи, обов’язкове тестування вчителів раз на тиждень - в цьому ж немає жодної проблеми. І треба розповідати дітям про захист, робити наочну агітацію. Але чи ви бачили хоч один соціальний ролик на телебаченні про те, що і як потрібно робити? Півроку пройшло, а таких роликів немає. Ніхто не займався пропагандою того, як треба себе берегти.

«Червоні зони», «помаранчеві зони» - це неправильне рішення, помилка. Це нічого не дасть. І штрафувати людей не допоможе. Люди в березні слухалися, у квітні слухалися, а сьогодні вони не вірять в владі.

Введення "червоних зон" - це помилкове рішення уряду, вважає  Палиця / УНІАН 

Як цьому зарадити? Адже долати проблему все одно потрібно.

Наразі Уряд зараз має кинути усі сили на те, щоб збільшити кількість тестувань. А це означає збільшити кількість лабораторій. Уряд має кинути всі сили, щоб придбати КТ, і бачити ситуацію з легенями ще за перших симптомів, бачити протокол лікування, на кисневі дотації, на пропаганду захисту, на посилення відповідальності керівників підприємств, де не дотримуються маскового режиму. На це Уряд має кинути гроші.

Не можна вже робити ніяких «червоних зон», це не спрацює. Вже ВООЗ та інші держави говорять, що жорсткий карантин не має ніякого змісту, а ми саме про нього розмірковуємо. Або, коли весь світ каже, що препарат «Ремдесивір» не лікує, а МОЗ каже закупити цього препарату на 5 мільярдів гривень… Це або тупість, або продумана ситуація, щоб побільше вкрасти.

Натякаєте на нецільове використання «ковідного фонду»?

З ковідних грошей в чотири рази більше грошей пішло на правоохоронні органи, ніж на захист медиків. 35 мільярдів (з 66 млрд грн) забрали на дороги. Мені це не зрозуміло.

Чи хтось за це понесе відповідальність?

Я сумніваюся. Зеленський став президентом тому, що вся Україна побачила, скільки грошей крадуться на «Укроборонпромі». Саме це добило Порошенка. Але ніхто не поніс за це ніякої відповідальності. Хоча це дуже легко зробити, маючи «свого» генерального прокурора, свого начальника СБУ та МВС.

Не забувайте, що сьогодні Кабмін, Верховна Рада, губернатори – це все одна людина, це президент. Він має взяти нормальних радників, почати підбирати нормальних людей на посади і навчитися в них питати за їхню роботу. Чи президент спеціально цього не робить? Ні, він вчиться. Але вже пройшов рік, достатньо вчитися.

Сьогодні перед нами два великих виклики – війна і боротьба з пандемією. Тому висновки потрібно робити дуже швидко. Хто не проявив себе, або робить шкоду Україні – виганяти. А хто вкрав - має нести відповідальність.

Ви сказали про два виклики – війну і епідемію. Про ковід ми вже частково поговорили. Чи бачили ви якісь дієві кроки від президента, щоб врегулювати ситуацію на Донбасі?

Я бачу те саме, що й ви - Мінські угоди, Норманські зустрічі, припинення вогню, перемир’я. А про що вони там говорять, ­ми не знаємо. Вважаю, що ми повинні припинити кулуарно спілкуватися на базі Мінських угод. Ми повинні винести дискусію у відкритий простір, де немає ніяких секретів. Є Росія, є ми. Треба сідати і домовлятися, яким чином ми будемо виходити із цієї ситуації. Бойовики, які представляють сьогодні ту сторону, яка захоплена, теж нехай сидять і слухають. 

Чи допоможе нам Норманська зустріч? Я вже не вірю. Мир і цілісність потрібні тільки нам, і сильна Україна потрібна тільки нам. Тому потрібно вести прямі перемовини з Росією. Відкрито, а не кулуарно. Люди повинні знати, що вимагає Росія. А потім ми маємо на референдумі вибрати, який варіант виходу з ситуації ми оберемо – чи реінтеграцію, чи частково заморожений конфлікт, чи створення окремих зон без виходу до кордону… Який варіант українці підтримають, такий потрібно покласти на стіл Путіну і сказати, що по-іншому не буде.

Звісно, мова ні про який не референдум, але одне з питань незрозумілого опитування від президента, яке планується на 25 жовтня, про вільну економічну зону на окупованих територіях…

Вільна економічна зона потрібна не в Донецькій області, не в Луганській, Київській чи Волинській – вона має бути по всій Україні. І податки потрібно знижувати по всій Україні. Забирати податок на прибуток і вводити податок на виведений капітал. Забирати корупційний ПДВ і вводити податок з продажу. Знизити податки на зарплату - ЄСВ і ПДФО, щоб це було 16-18% разом, а не 40%, як зараз. Зняти податки на ввезення всього обладнання, яке створює нові підприємства, нові робочі місця і новий ВВП. Оце треба робити. Це вільна економічна зона для всієї України. А ще треба дати по руках правоохоронним органам, щоб вони забули, як підходити до підприємців і чіпати їх бізнес.

Податки потрібно знижувати по всій Україні, а не лише на Донбасі, наголошує депутат / УНІАН

В одному з інтерв’ю ви казали про необхідність перезапуску влади – і парламенту, і уряду. Думаєте, від цього щось зміниться?

Я вважаю, що президенту потрібно було давно розігнати уряд. Це уряд непрофесіоналів, який завалив економіку, а зараз завалив ще й охорону здоров’я. Що він завалить завтра – невідомо.

Монобільшість теж непрофесійна. Або вони не хочуть приймати професійні рішення, або приймати закони, які врятують Україну, їм не дає Офіс Президента. Тож чи треба перезапускати Верховну Раду? Безумовно треба.

Але ж ви наразі теж частина цієї Верховної Ради.

Партія «За майбутнє» має 25 депутатів. Але все, що ми можемо – вийти, покричати біля трибуни, підписати постанову, подати законопроекти, які не будуть включені до порядку денного. Все. На цьому все закінчується.

Змінити це можна законним чином, через вибори. Тому в майбутньому я хочу, щоб на чергових чи позачергових парламентських виборах партія «За майбутнє» отримала можливість формувати Кабінет міністрів, формувати порядок денний сесій Верховної Ради, отримала можливість вимагати голосування за законопроєкти, які дадуть можливість побороти корупцію, які доведуть децентралізацію до кінця, знизять податки, дадуть людям можливість отримувати доходи від надр, бути захищеними від правоохоронних органів. Щоб в Україну пішли реальні інвестиції, щоб банки почали видавати кредити під 1-1,5%, як це відбувається за кордоном…

Місцева виборча кампанія – перший крок до втілення цієї мрії?

Партії лише чотири місяці. На місцеві вибори ми висунули 30 тисяч кандидатів різних рівнів рад. Ми будемо робити все, щоб показати людям свою роботу на місцях. Щоб люди нам повірили і підтримали на парламентських виборах.

Вашій політичній силі закидають те, що серед цих кандидатів багато, скажімо так, перебіжчиків з інших політичних сил. Що скажете?

У нас є представники і партії «Наша Україна», які були при Ющенку, у нас є представники і партії «БЮТ», і «Партії регіонів», і вже деякі з партії «Слуга народу»… Людей, фахівців, у ці партії заганяли чиновники: якщо хочеш мати можливість працювати чи вести бізнес – вступай у партію, яка при владі. Наша команда підбиралася не за партійною ознакою, не за мовною, релігійною чи національною. А за професійною і моральною. Я говорив з тисячами людей перед тим, як вони погодились балотуватися від нашої політичної сили.

Так, я переконаний, що будуть помилки. Що будуть люди, які захочуть взяти хабар, зробити щось незаконне. Але реакція наша буде дуже швидка - будемо робити аналіз помилок і будемо цих людей виганяти.

Все ж таки, такий строкатий набір кандидатів, зокрема, наявність серед них представників «злочинної влади», призводить до того, що люди не вважають вашу політичну силу, скажімо так, достатньо патріотичною.

Якщо людина хизується, що вона кращий патріот, ніж інші, не вірте їй взагалі. Кожен, хто любить Україну, є патріотом.

Насамкінець, ви критикуєте владу за провалені заходи з запобігання розповсюдження коронавірусу, але відстоюєте сильну децентралізацію, тому закликаєте громади йти і робити вибір 25 жовтня. Як людям йти голосувати, якщо вони бояться захворіти?

Річ у тім, що ці вибори дуже важливі. Хтось може думати, що місцеві вибори не такі важливі як парламентські чи президентські, мовляв, нічого страшного не станеться, якщо не піти. Але це не так! Від вибору буде залежати, як буде працювати ваш місцевий депутат в ОТГ, ваш депутат в районі, в обласній раді, міській раді, ваш мер, ваш керівник ОТГ. Від цього буде залежати, яким чином ви будете захищені хоча б на місцях.

Сьогодні непроста ситуація, епідемія тільки починає розгоратися. І багато хто може боятися заразитися на виборчій дільниці. Це правильно. Тому треба підготуватися. Взяти з собою маску, санітайзер, а ще краще – рукавички. Прийти, уважно прочитати бюлетень і проголосувати. Обрати тих, хто буде працювати на вас і захищати вас.

УНІАН

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся