Страви з баклажанів активно готують в липні, коли починається сезон цього овоча. Також в середині літа господині роблять консервовані баклажани на зиму. УНІАН підкаже нетипові рецепти різних кухонь світу, головними інгредієнтами яких є звичні нам "синенькі".
Бадріджані - рулетики з баклажанів з горіхами
Бадріджані - це традиційна грузинська закуска зі смажених баклажанів, перетертих горіхів і прянощів. За бажанням її можна зробити менш або більш гострою, а також додати в начинку сир або фарш.
- Баклажани - 1 кг.
- Горіхи волоські - 200 г.
- Кінза - 25 г.
- Часник - 7 зубчиків.
- Коріандр - 1/4 ч. л.
- Хмелі-сунелі - 1 ст. л.
- Шафран - 1/4 ч. л.
- Оцет винний - 1 ст. л.
- Вода - 100 мл.
- Олія - 150 мл.
- Перець, сіль за смаком.
Баклажани промити і нарізати уздовж довгими і тонкими пластинами. Викласти на обробну дошку, посипати сіллю і залишити на 30 хвилин, щоб пішла гіркота. Горіхи підсмажити на сухій сковороді і зняти плівки. Потовкти до однорідності в ступі або м'ясорубці.
Кінзу і часник дуже дрібно порубати. З'єднати часник, кінзу і спеції в ступці і ретельно розтерти. Змішати горіхи зі спеціями і оцтом, посолити і поперчити. Розмішати горіхову начинку, поступово вливаючи воду. Баклажани підсмажити з двох сторін на олії до рум'яного кольору. На край пластини баклажанів викласти по 1 столовій ложці начинки і загорнути рулетики.
Суп з баклажанами і овочами
- Яловичина з кісткою - 700 г.
- Баклажани - 200 г.
- Помідори - 150 г.
- Болгарський перець - 1 шт.
- Картопля - 3 шт.
- Квасоля стручкова зелена - 200 г.
- Морква - 100 г.
- Цибуля - 1 шт.
- Томатний соус - 2 стол.л.
- Сіль, перець за смаком.
- Лавровий лист - 2 шт.
- Часник - 2 зубчиків.
- Зелень за смаком.
М'ясо обсмажте на сковороді з олією до золотистої скоринки. Потім налийте в каструлю воду, зменшіть вогонь до мінімального і варіть м'ясо 1,5 години. Цибулю дрібно порубати, інші овочі нарізати великим кубиком. На сковороді на великому вогні смажити в олії 3-5 хвилин баклажани і квасолю, потім додати інші овочі і смажити ще 5 хвилин.
Викласти овочі в бульйон з м'ясом, додати лавровий лист і томатний соус, посолити і поперчити. Варити овочі до готовності всіх овочів (приблизно 15 хвилин). Перед вимиканням додати в суп рубану зелень і часник.
Мусака з баклажанами
- Баклажани - 3 шт.
- Оливкова олія - 120 мл.
- Яловичий фарш - 350 г.
- Вершкове масло - 100 г.
- Лук дрібний - 2 шт.
- Томатна паста - 2 ст. л.
- Вода - 120 мл.
- Борошно - 4 ст. л.
- Молоко - 2 ст. л.
- Сир - 50 г.
- Щіпка мускатного горіха.
- Сіль, перець, зелень за смаком.
Мусака - це грецьке друга страва, ситна запіканка з м'ясного фаршу і баклажанів. Продукти викладаються шарами, поливаються молочним соусом і посипаються сиром.
Баклажани промити і зняти шкірку, якщо овочі старі. Нарізати тонкими кружечками. Посолити баклажани і залишити на 30 хвилин. Обсмажити баклажани на олії з двох сторін і викласти на серветку.
Для приготування м'ясного соусу в сковороді розтопити частину вершкового масла. Подрібнити цибулю і обсмажити в олії 3-4 хвилини. Додати фарш і смажити 7-10 хвилин. Покласти в сковороду томатну пасту і воду, а також зелень і спеції. Тушкувати 30 хвилин під кришкою.
Для приготування соусу розтопіть в невеликій каструлі 50 г вершкового масла. Вмішайте борошно і поступово вливайте молоко. Варіть соус на невеликому вогні до загустіння. В кінці додайте сіль і мускатний горіх. Форму для запікання мусаки змастіть маслом і по черзі викладайте шарами фарш і кружечки баклажанів. Полийте мусаку соусом і посипте сиром. Запікайте 40 хвилин при 180 градусах.