Рецепт ромової баби / фото ua.depositphotos.com

Ромова баба – ароматний, соковитий і неймовірно смачний різновид кексу. Вона являє собою здобну булочку з родзинками, просочену сиропом із рому або іншого алкогольного напою й цукру. Верхня її частина покривається цукровою помадкою.

Для різноманітності смаку в тісто додають лимонну цедру, ваніль, прянощі, горіхи або мак, а просочувати бабу можна ще й фруктовим сиропом.

Готуючи ромову бабу, слід дуже делікатно та обережно поводитися з тістом – випічка повинна вийти пишною і пористою.

Відео дня

Ромова баба з коньяком

Для опари

  • Борошно пшеничне - 212 г
  • Вода - 147 г
  • Дріжджі (сухі) - 5 г

Для тіста

  • Борошно пшеничне - 200 г
  • Масло вершкове (розм'якшене) - 103 г
  • Цукор - 105 г
  • Яйце куряче - 2 шт.
  • Сіль - 1/4 ч. л.
  • Ванільний цукор - 1 пакет
  • Родзинки (попередньо замочені в окропі) - 53 г

Для просочення

  • Цукор - 240 г
  • Вода - 240 г
  • Коньяк - 1 ст. л.

Для помадки

  • Цукор - 500 г
  • Вода - 170 г
  • Сік лимонний - 1 ст. л.

Приготування помадки. У каструльці змішати цукор і воду, відправити на вогонь. Закипілий сироп накрити кришкою і варити 2-3 хвилини на сильному вогні.

Потім зняти кришку й варити при сильному кипінні до 108°С. Додати лимонний сік і продовжити варити сироп до 117°С. Готовність сиропу можна перевірити, капнувши його в холодну воду і скачавши з краплі м'яку кульку. Якщо вийшло – то сироп готовий.

Читайте такожНіжний бісквітний рулет: як приготувати смаколик із сирним кремомГотовий сироп швидко охолодити до 60-70°С і збити до стану білої цукрової помадки. Накрити її, залишити настоюватися на 12 годин за кімнатної температури.

Приготування опари. Змішати борошно з дріжджами, влити теплу воду й замісити м'яке тісто. Накрити його і залишити в теплому місці для бродіння на 4 години – опара, що піднялася, почне опадати.

До готової опари додати яйця, сіль, цукор, борошно, ванільний цукор і замісити тісто. Потім невеликими порціями вмішати вершкове масло. Вимішувати тісто 5-7 хвилин.

Потім слід додати заздалегідь розпарені й обсушені родзинки. Тісто накрити і прибрати в холодильник на годину. Через годину тісто вимісити і прибрати в холодильник ще на 1,5 години.

Готове тісто викласти на робочу поверхню, ще раз вимісити, використовуючи мінімальну кількість борошна, – тісто має залишатися липким. Розділити на рівні кульки, кожна з яких заповнить собою 1/3 об'єму формочки.

За потреби змастити форми олією. Викласти заготовки, злегка ущільнюючи їх у формочках. Накрити їх і залишити в теплі до збільшення в об'ємі вдвічі.

Розігріти духовку до 210°С. Змастити баби розбовтаним яйцем і випікати близько 40 хвилин, до рум'яного кольору. Випічку потрібно трохи остудити, не виймаючи з формочок, після чого витримати їх пару годин до повного охолодження.

Приготування сиропу. Змішати цукор і воду. Нагріваючи, добитися повного розчинення цукру й кип'ятити 2-3 хвилини. Потім додати коньяк й охолодити.

Ромові баби треба наколоти з вузькою боку зубочисткою в декількох місцях і занурити в сироп на 10-15 секунд. Помадку прогріти на водяній бані до рідкого стану і нанести її на баби з просоченого сиропом боку.

Ромова баба

  • Борошно пшеничне - 125 г
  • Дріжджі - 7,5 г
  • Родзинки - 60 г
  • Ром - 25 мл
  • Цукрова пудра - 5 г
  • Молоко - 50 мл
  • Яйця - 1 шт.
  • Вершкове масло - 60 г

Для просочення

  • Ром - 10 мл
  • Цукор - 125 г
  • Вода - 250 мл

Для помадки

  • Цукор - 120 г
  • Вода - 40 мл
  • Лимонна кислота - 1 ч. л. розчинити в 2 ч. л. теплої води

Родзинки залити ромом і відставити на 1 годину.

Розмішати до однорідної консистенції дріжджі з цукровою пудрою та топленим молоком. Додати збите яйце, борошно й замісити м'яке тісто.

Ввести у тісто розтоплене вершкове масло. Додати родзинки і ретельно розмішати. Покласти підходити у теплому місці на 40 хвилин.

Як приготувати ромову бабу - класичний рецепт / фото ua.depositphotos.com

Змастити форми для випікання вершковим маслом, наповнити кожну тістом на 2/3 об'єму. Залишити знову підходити в теплому місці впродовж 30 хвилин.

Відправити у попередньо розігріту до 200°С духовку й випікати 20-25 хвилин.

Приготування просочення. Зварити з цукру та води сироп. Дати трохи охолонути й додати ром.

Приготування помадки. У каструльку всипати цукор, влити воду і підігріти сироп на середньому вогні. Щоб перевірити готовність, слід капнути трохи сиропу в холодну воду – має утворитися м’яка кулька. Додати лимонну кислоту, перемішати. Занурити каструльку в заздалегідь приготовлену ємність з холодною водою. Коли сироп охолоне, перемішати його до білосніжності. За консистенцією він має бути як густа сметана.

Готові бабки викласти на решітку, полити сиропом і змастити помадкою (якщо вона встигла застигнути, її можна підігріти).

Вас також можуть зацікавити інші рецепти: