Ромова баба – ароматний, соковитий і неймовірно смачний різновид кексу. Вона являє собою здобну булочку з родзинками, просочену сиропом із рому або іншого алкогольного напою й цукру. Верхня її частина покривається цукровою помадкою.
Для різноманітності смаку в тісто додають лимонну цедру, ваніль, прянощі, горіхи або мак, а просочувати бабу можна ще й фруктовим сиропом.
Готуючи ромову бабу, слід дуже делікатно та обережно поводитися з тістом – випічка повинна вийти пишною і пористою.
Ромова баба з коньяком
Для опари
- Борошно пшеничне - 212 г
- Вода - 147 г
- Дріжджі (сухі) - 5 г
Для тіста
- Борошно пшеничне - 200 г
- Масло вершкове (розм'якшене) - 103 г
- Цукор - 105 г
- Яйце куряче - 2 шт.
- Сіль - 1/4 ч. л.
- Ванільний цукор - 1 пакет
- Родзинки (попередньо замочені в окропі) - 53 г
Для просочення
- Цукор - 240 г
- Вода - 240 г
- Коньяк - 1 ст. л.
Для помадки
- Цукор - 500 г
- Вода - 170 г
- Сік лимонний - 1 ст. л.
Приготування помадки. У каструльці змішати цукор і воду, відправити на вогонь. Закипілий сироп накрити кришкою і варити 2-3 хвилини на сильному вогні.
Потім зняти кришку й варити при сильному кипінні до 108°С. Додати лимонний сік і продовжити варити сироп до 117°С. Готовність сиропу можна перевірити, капнувши його в холодну воду і скачавши з краплі м'яку кульку. Якщо вийшло – то сироп готовий.
Читайте такожНіжний бісквітний рулет: як приготувати смаколик із сирним кремомГотовий сироп швидко охолодити до 60-70°С і збити до стану білої цукрової помадки. Накрити її, залишити настоюватися на 12 годин за кімнатної температури.
Приготування опари. Змішати борошно з дріжджами, влити теплу воду й замісити м'яке тісто. Накрити його і залишити в теплому місці для бродіння на 4 години – опара, що піднялася, почне опадати.
До готової опари додати яйця, сіль, цукор, борошно, ванільний цукор і замісити тісто. Потім невеликими порціями вмішати вершкове масло. Вимішувати тісто 5-7 хвилин.
Потім слід додати заздалегідь розпарені й обсушені родзинки. Тісто накрити і прибрати в холодильник на годину. Через годину тісто вимісити і прибрати в холодильник ще на 1,5 години.
Готове тісто викласти на робочу поверхню, ще раз вимісити, використовуючи мінімальну кількість борошна, – тісто має залишатися липким. Розділити на рівні кульки, кожна з яких заповнить собою 1/3 об'єму формочки.
За потреби змастити форми олією. Викласти заготовки, злегка ущільнюючи їх у формочках. Накрити їх і залишити в теплі до збільшення в об'ємі вдвічі.
Розігріти духовку до 210°С. Змастити баби розбовтаним яйцем і випікати близько 40 хвилин, до рум'яного кольору. Випічку потрібно трохи остудити, не виймаючи з формочок, після чого витримати їх пару годин до повного охолодження.
Приготування сиропу. Змішати цукор і воду. Нагріваючи, добитися повного розчинення цукру й кип'ятити 2-3 хвилини. Потім додати коньяк й охолодити.
Ромові баби треба наколоти з вузькою боку зубочисткою в декількох місцях і занурити в сироп на 10-15 секунд. Помадку прогріти на водяній бані до рідкого стану і нанести її на баби з просоченого сиропом боку.
Ромова баба
- Борошно пшеничне - 125 г
- Дріжджі - 7,5 г
- Родзинки - 60 г
- Ром - 25 мл
- Цукрова пудра - 5 г
- Молоко - 50 мл
- Яйця - 1 шт.
- Вершкове масло - 60 г
Для просочення
- Ром - 10 мл
- Цукор - 125 г
- Вода - 250 мл
Для помадки
- Цукор - 120 г
- Вода - 40 мл
- Лимонна кислота - 1 ч. л. розчинити в 2 ч. л. теплої води
Родзинки залити ромом і відставити на 1 годину.
Розмішати до однорідної консистенції дріжджі з цукровою пудрою та топленим молоком. Додати збите яйце, борошно й замісити м'яке тісто.
Ввести у тісто розтоплене вершкове масло. Додати родзинки і ретельно розмішати. Покласти підходити у теплому місці на 40 хвилин.
Змастити форми для випікання вершковим маслом, наповнити кожну тістом на 2/3 об'єму. Залишити знову підходити в теплому місці впродовж 30 хвилин.
Відправити у попередньо розігріту до 200°С духовку й випікати 20-25 хвилин.
Приготування просочення. Зварити з цукру та води сироп. Дати трохи охолонути й додати ром.
Приготування помадки. У каструльку всипати цукор, влити воду і підігріти сироп на середньому вогні. Щоб перевірити готовність, слід капнути трохи сиропу в холодну воду – має утворитися м’яка кулька. Додати лимонну кислоту, перемішати. Занурити каструльку в заздалегідь приготовлену ємність з холодною водою. Коли сироп охолоне, перемішати його до білосніжності. За консистенцією він має бути як густа сметана.
Готові бабки викласти на решітку, полити сиропом і змастити помадкою (якщо вона встигла застигнути, її можна підігріти).
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Ніжно-повітряний торт "Пташине молоко": як приготувати неймовірний десерт
- Розсипчастий тертий пиріг: як приготувати смачну випічку з повидлом
- Цукрова глазур для випічки: як приготувати оздобу для смаколиків на желатині
- Пісні булочки: як спекти пишні ласощі без яєць і молока
- Рум’яно-золотиста запечена качка: як приготувати смачну птицю в рукаві