Товстолобик - одна з найбільш бюджетних і доступних риб, яка дозволена навіть при дієтичному харчуванні. Велика кількість корисних речовин перетворює товстолобика в корисний продукт для діабетиків, людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту або гіпертоніків. УНІАН розповість, як смачно приготувати товстолобика на сковороді або в духовці.
- Товстолобик, запечений в духовці зі сметаною
- Товстолобик, смажений на сковороді
- Товстолобик в духовці зі скоринкою в медово-гірчичному соусі
Раніше ми говорили про те, чим хороша мойва смажена на сковороді або в духовці.
Товстолобик, запечений в духовці зі сметаною
- товстолобик - 1 шт. (1,2 кг)
- сметана - 3 ст. л
- трави італійські сушені - 1 ч. л
- лимон (сік) - 0,5 шт.
- перець чорний мелений - за смаком
- сіль - за смаком
- зелень свіжа (для подачі) - за смаком
Рибу очистити від луски, вийняти нутрощі і промити тушку, зробивши в ній поперечні надрізи. Сметану вилити в глибоку миску, змішати з сіллю і зеленню, обмазати рибу з усіх боків і залишити маринуватися на півгодини. Розігріти духовку до 250 ° з, товстолобика скропити лимонним соком, загорнути у фольгу і укласти на деко. Запікати рибу 30 хвилин при температурі 250°С.Через цей час, розкрити фольгу і продовжувати готувати товстолобика до рум'яної скоринки.
Товстолобик, смажений на сковороді
- товстолобик - 5 кг
- борошно пшеничне - 200 г
- борошно кукурудзяне - 50 г
- сіль - за смаком
- перець чорний мелений - за смаком
- масло рослинне - для смаження
Очистити рибу від луски і нутрощів, ретельно промити і нарізати на стейки товщиною по 2 см. Сіль змішати з перцем і натерти цією сумішшю рибу, залишивши маринуватися на 10-15 хвилин.
Змішати два види борошна і обваляти в них рибні стейки. На сковороді розігріти олію і обсмажити товстолобика з двох сторін до золотистого кольору. Потім перевернути стейки, накрити кришкою і смажити 3-4 хвилини.
Товстолобик в духовці зі скоринкою в медово-гірчичному соусі
- стейк товстолобика - 800 г
- гірчиця французька в зернах - 2 ст. л.
- мед - 2 ст. л.
- лимони - 2 шт.
- олія рослинна (без запаху) - 40 мл
- спеції для риби - 2 ч. л.
- сіль - за смаком
Рибний стейк викласти у форму для запікання, натерти сіллю і спеціями. Видавити в окрему ємність сік з лимонів, змішати його з медом, гірчицею і рослинним маслом. Залити стейк приготованим маринадом і залишити на 30 хвилин, за цей час кілька разів перевернувши його. Форму з рибою в маринаді накрити фольгою і запікати в духовці 20-25 хвилин при 200°С. За 5 хвилин до готовності прибрати фольгу і дочекатися, поки не з'явиться золотава скоринка.