На останній прес-конференції на прямому зв'язку з народом був справжній Путін, впевнений експерт / колаж УНІАН

Путін упевнений у перемозі і в тому, що у нього велике позитивне майбутнє, це лякає, - психолог Дмитро Попов

15:10, 27.12.2023
20 хв. Інтерв'ю

Кандидат психологічних наук Дмитро Попов в інтерв'ю УНІАН розповів про двійників Путіна, чи живий справжній диктатор, чи з'являвся він на публіці останнім часом, а також про настрої вождя перед виборами і готовність населення Росії бунтувати.

З початком виборчої кампанії у Росії Путіна стало багато в інформаційному просторі. Знову таке відчуття, що на арену виходять двійники. Як ви вважаєте, чи праві ми у своїх припущеннях? Можна почати з останньої прес-конференції Путіна. Хто її проводив?

Ось на прес-конференції я був вкрай неприємно здивований. Привіт КГБшнику Жирнову, привіт генералу СЗР, привіт Солов'ю, тому що вони вже зламали п'ять лопат і порвали два баяна на похоронах Путіна, але цього не відбулося.

Я відповідально заявляю, що на останній прес-конференції Путіна на прямому зв'язку з народом був бункерний варіант, який у лютому 2022 року на Раді національної безпеки РФ оголошував про те, що він готовий розпочати війну. Тобто, це оригінал. Злегка хворий, лице зазнає певні зміни. Я не знаю, був він обколотий якимись стимуляторами чи ні, але рухається він цілком стерпно. У порівнянні з дідусем Байденом, навіть краще. Ця людина цілком може бути представлена як новообраний президент.

Але це єдина його поява за останній час. На всіх інших показах путіних були двійники.

Тобто, бункерний варіант - це оригінал, справжній Путін. Як ви вважаєте, чому він тільки раз з'явився? І як ви зрозуміли, що це саме оригінал?

Я його виміряв. Він повністю автентичний бункерному варіанту. Це те, що я вважаю адекватним доказом. Психологічні фактори - він був віддалений від глядачів, до нього нікого не підпускали.

Людина, яка замість Путіна приходила до виборчої комісії реєструватися, - це взагалі та, якої їм не шкода. Той самий кримсько-маріупольський варіант, якого вони готові кинути під танки і забути про нього відразу. Це прям явна версія, що вибивається з усіх двійників. Реальний пройдисвіт, я про нього навіть говорити не хочу. Це статист.

На з'їзді партії "Єдина Росія" і на колегії Міністерства оборони РФ був один і той же двійник Путіна. Це я бачу за поведінковими ознаками. На мій погляд, це шановний двійник. Вони його не так часто виводять на засоби масової інформації. Останній раз я його бачив у лютому, він давав послання народним зборам. Ось це був він. Він там теж кхекав, пхикав, але дуже навіть якісно провів свою роботу.

Чим ви пояснюєте кашель і крекіт Путіна? Деякі кажуть, що у нього хвороби ЛОР-органів. Але чи може тут бути і якесь психологічне підґрунтя?

Знаєте, враховуючи системність того, що відбувається, сказати, що Путін перебуває у стані якогось тривожного розладу або у депресивному, стресовому стані... я мало в це вірю. Швидше за все, це соматичне захворювання.

ПУТІН СТАВ ЗДАВАТИ, ПСИХІКА СТРАЖДАЄ

Що ви ще побачили? Цікавить не тільки те, що Путін пообтріпався. Наприклад, Марія Максакова відразу відзначила його жахливу зачіску і зробила висновок, що це справжній Путін, і що стрижуть його охоронці у бункері, щоб не підпускати до нього зайвих людей. Але крім поганого зовнішнього вигляду, чи були якісь психологічні моменти, на які ви звернули увагу?

Так, вождь став здавати у психічних процесах - пам'ять, увага, аналітичне мислення, логіка. Він набагато більше звертається до цифр, які є в якихось таблицях, папочках. Він набагато більше став посилатися на Пєскова, навіть у простих речах, якими раніше оперував самостійно. Видно, що він іноді невпопад намагається жартувати і та вставляти свої репліки.

Психіка Путіна страждає, впевнений Попов / скріншот

Психіка починає страждати. Але все одно, навіть з цією психікою, на мій погляд, він перевершує дідуся Байдена. 

З такою психікою він може стати іграшкою у руках свого оточення?

Звичайно. Чим менш активний і чим менш адекватний президент, тим простіше ним керувати.

Наскільки відрізняються Путін нинішнього розливу і Путін п'ятдесятирічної давності?

Дуже відрізняються. У 2019-му Путін крайній раз виходив на татамі. Зараз вже спортивного Путіна немає і у помині. Минуло всього 4 роки з того моменту, і ми бачимо ось це пошарпане створіння.

Дуже дивно, що він вперше послався на алкоголь. Ось ця фраза на прес-конференції "Дивлячись, що закушувати". Раніше такого не було. Так, він був з фужером шампанського, з більш міцними напоями я його і не пам'ятаю. Можливо, пропустив. Але ось зараз таке відверте звернення до алкоголю мене здивувало. Тобто, очевидно, що спорт - це вже минуле, а пенсійне оточення - це, напевно, те, що його тепер приваблює.

Чи може це бути сигналом того, що пріоритети і смаки змінилися, і він став прикладатися до чарки?

Можливо. Але на цій зустрічі він був тверезим, ніяких слідів сп'яніння не було.

Ці непристойність, сальність - свідчення чого? Раніше Путін таким не відрізнявся.

Я вважаю, що це стариківське.

Мені ще хотілося з вами обговорити його демонстративне небажання відповідати на нагальні питання. Один з них - питання про дефіцит і високу ціну на курячі яйця та м'ясо. Путін же просто відмахнувся, віджартувався. Про що це говорить?

Він - пан, це не його сфера діяльності, нижче за його "божество". Так само він відповів і на абсолютно незрозуміле для мене питання про містечкові електромережі. Сказав:"Ну, почекайте, я ж не контролюю електромережі у якомусь там регіоні". Як президент країни він правий, але те, як він це подавав: навіщо ви взагалі мені задаєте такі питання? Тоді відповідай на питання: чому реальність Росії не збігається з реальністю в телевізорі? Його навіщось показали на табло, але повний ігнор.

Ви замислювалися над тим, чому ці питання взагалі з'явилися?

Я думаю, що це спроба показати, що демократія існує.

А чому так безладно підходять до питання підготовки двійників. Їм потрібно показати, що один Путін за кілька днів з'явився на прес-конференції, на зборах "Єдиної Росії", у ЦВК. Але це все різні люди. Вони погано одягнені, вони по-різному підстрижені. Все поставлено на такий потік, що вже ніхто не стежить за якістю. Чому?

Психолог пояснив, чому так погано готують двійників Путіна до виходів на публіку / скріншот

Моя суб'єктивна версія - вони вловили, що для внутрішнього споживача це вже не так важливо, і немає сенсу скрупульозно стежити за цим усім. Здалеку схожий, та й добре, і народ з'їсть. І, ви знаєте, російський народ з'їдає. Він не вважає, що це важливо.

Але у Кремлі переживають через обговорення теми двійників і можливої смерті Путіна.

Переживають. Пєсков на цю тему загострював увагу. Вже сам Путін вдруге говорив про двійників. Безумовно, ця тема стала вибиватися. Але чому? Тому що все-таки адекватні люди в Росії існують. І коли нібито одна й та сама людина протягом одного-двох днів з'являється на публіці абсолютно різна, це видно.

Тема жива, загострена. Японці застосували штучний інтелекту цьому плані. Deutsche Welle це питання досліджував. Отже, все-таки дим якийсь є. І тому вони змушені реагувати. Але вони реагують по-своєму, по-царськи. Що цього немає.

Але все одно. Для мене це дуже знаково. І те, що Путін сам звертає на це увагу нехай і таким чином, це спроба поганої гри з хорошою міною. На мою думку, це виглядає так.

Історія зі смертю Путіна. Вона у плюс Кремлю і Путіну або у мінус? Я ніяк не можу розібратися, хто автор і яка мета ось цього всього. Версій дуже багато.

Говорив зі своїми колегами зі Служби зовнішньої розвідки, їхнє суб'єктивне бачення, що це спроба вичистити стайні від неугодних. У мене немає робочої версії. А у вас є якась версія?

Версій багато, я слухаю фахівців. Мені здається робочою і версія про те, що Путін боїться, що Захід вирішить його знищити, і вдарить по бункеру, і тому вони демонструють Заходу: ми замінимо Путіна, що ця схема налагоджена. Робоча версія? Так. Ми маємо справу з маніакальним вбивцею, який страшно боїться за своє життя.

Поясніть, як фахівець, чому ця тема зайшла як "гарячі пиріжки"? Чи можна це пояснити з психологічної точки зору споживача або це пояснюється бажанням смерті Путіна?

Я думаю, що це з'єднання даних факторів. Не секрет, що у Росії теж багато прихильників смерті Путіна. Вони не за Україну, вони просто проти Путіна. Прийде новий, і вони з таким же кровожерливим ставленням будуть ставитися до України.

Що стосується психологічного фактора. Розумієте, ніхто ніколи не наважувався сказати, що Путін - все.

Попов вважає, що весілля Путіна і Кабаєвої додало б диктатору авторитету / скріншот

ПУТІН ПРОГОВОРИВСЯ ПРО СИНА, А КАБАЄВА ЗАСВІТИЛА КІЛЬЦЕ

Генерал СЗР регулярно звітує скільки діб під домашнім арештом перебуває і мало не прикута до холодильника з трупом Путіна Аліна Кабаєва. І раптом недавно її випустили у люди. На що ви звернули увагу? Чи побачили сліди полону, ув'язнення на її обличчі? Як пояснюєте її поведінку? Вона демонстративно стримано поводилася.

Так, це дійсно так. Руки у кишенях, сиділа на стільчику, якось підтискала коліна. Це не та олімпійська чемпіонка, демонстративно розв'язна. Але я не бачу зв'язку. Чи арешт це на неї вплинув, чи вплинуло це те, що Путін тривалий час перебував у якійсь ізоляції. З моменту зустрічі з Ердоганом у вересні я його не бачив. Перерва досить велика. Який тиск чиниться на Кабаєву, ми не знаємо. Напевно до неї проявляє інтерес безліч спецслужб. Важко сказати. Але тут вона була набагато більш стриманіше, ніж зазвичай. Але сказати, що це арешт, вибачте, не можу.

Але пригнічена?

Це так. Це видно. Але це ж можуть бути і встосунки. Може, сюзерен не так до неї поставився або дав якусь команду. Важко сказати.

Показали обручку, але, як то кажуть, що це доводить? Питання у тому, чому він на ній не одружується тоді?

Так, це лише додало б авторитету. Тобто, альфа-самець бере явну альфа-самку, у якої, є авторитет у світі і всередині країни. Я не пам'ятаю, щоб Кабаєва чимось заплямувала себе, вона досить позитивний персонаж. Перед виборами це взагалі був би плюс у скарбничку. А якби ще поруч раптом намалювалися дітки, схожі на Путіна, можна було б це якось піднести: що він дбав про них, що їх приховували, щоб не наражати на небезпеку.

Дивну спробу пропіаритися на дітях він зробив на прес-конференції. Ви звернули увагу? Він дуже побіжно згадав про сина, з яким грає у шахи.

Дуже побіжно, так. Я раніше бачив, як його доньку стали піарити, щоб навіть висунути її на позицію міністра охорони здоров'я, по-моєму. З сином для мене те ж питання: а від кого він?

Напевно, від Кабаєвої, швидше за все.

Ми цього не знаємо. І в автобіографії цей син не значиться. В офіційній там є дві дочки від Людмили, від дружини. А від Кабаєвої там нуль.

СОЛОВЙОВ - НЕАДЕКВАТ, СКАБЄЄВА - ЗАГУБИЛАСЯ

Ви ж спостерігаєте і за іншими кремлівськими мешканцями? Як змінюється їхня поведінка? Ось цей божевільний Гурульов, який ні дня не проводить, щоб не закликати когось розстріляти. Це з чим пов'язано?

По-перше, це може бути психоз на алкогольному замісі. Можливо. Він реально справляє враження алкоголіка. Мені дуже подобається, як його описав Юрій Швець: якщо вичавити його обличчя, то вийде 2 літри горілки. Цілком можливо. Але його кровожерливість переходить усі межі. Ви правильно помітили, він зараз самий кровожерливий російською телебаченні. Зрозуміло, що він колишній військовий, генерал-лейтенант, але з такою постійністю всіх "розстрілювати", "топтати", "множити на нуль" і "перетворювати на пил" - така поведінка і для мене дивна. Я навіть не знаю чи керує ним хтось, чи спроба це зробити з Гурульова нового Жириновського. Може бути.

Те, що їхні промови стають все кровожерливішими, ми це бачимо, але як вони це відіграють? Чи є якісь зміни? Чи тьмяніє їх погляд, грубо кажучи?

Я вже почав сумніватися у адекватності Соловйова. Я раніше думав, що людина штучно грає, але, як мені зараз здається, він не грає. Він себе не контролює. Це неадекват, його аналізувати немає сенсу. Йому б до психіатра сходити, а краще навіть і сорочечку там приміряти.

Соловйов неадекватний, заявив психолог / скріншот

Що стосується інших, Симонян, яка заявляла, що вони і черешню будуть їсти у Києві, ходити та спостерігати за Києво-Печерською Лаврою, зараз вже ці сентенції не обговорює, а більше схиляється до такої риторики, що Україну треба або "під ніготь", або стерти. Вибачте, будь ласка, зараз я скажу дуже непопулярну в Україні річ: з точки зору Росії вона права. Чому? Тому що навіть якщо вони спробують взяти прикордонний Харків, вони зіткнуться з колосальним опором. І єдиний спосіб взяти Харків - вибачте, це знищення усього населення, яке там є. Чи потрібно це Росії, для мене велика загадка. Але іншого вони не отримають. Те ж саме стосується і Миколаєва, і Одеси, і тим більше Києва. Я вже не кажу про західні регіони.

Росіяни зробили все, щоб ми їх люто ненавиділи. Засоби масової інформації на чолі з Соловйовим і компанією, безумовно, підіграють. Це підтримується, проплачується.

Скабєєва трошки загубилася, на мій погляд. Вона є, але вона якось дуже розгублено виглядає. Чи то Кива так її вразив, "розкинувши мізками", мені складно сказати.

Ви тільки що сформулювали відповідь усім тим критиканам, які запитують: А навіщо ГУР, спецслужби України витрачають свої сили, гроші на усунення таких персонажів, як Кива? Напевно, це і треба для того, щоб посіяти паніку у рядах пропагандистів.

Ця новина настільки підняла емоції і мотивацію опору...  Так що, так, вони будуть вже ходити і озиратися.

Це піднімає і мотивацію наших хлопців, які зараз воюють за Україну.

З Царьовим щось там не склалося... Я не кровожерливий, але те, що ці особини заварили і зробили, повинно мати свою оцінку. І оскільки кількість жертв в Україні вимірюється вже десятками тисяч, напевно, ці люди навряд чи мають право на життя.

У МЕДВЕДЄВА НЕ БУЛО ШАНСІВ, МАТВІЄНКО НЕСЕ НІСЕНІТНИЦЮ

Про Медведєва. Ви бачили реакцію Медведєва, коли на голосуванні "Єдиної Росії" Путіну дарували мандат на чергове царювання? По-перше, обличчя. З нього, напевно, 4 літри горілки можна видавити. По-друге, я побачив в його очах всю скорботу алкоголіка, адже він же свого часу вимолював у Путіна другий термін…

Попов: "Медведєв дуже м'який, в десятки разів м'якше за Путіна" / фото ua.depositphotos.com

Здавалося б, чому не зараз? Але не зараз, не склалося. Так, я теж побачив печаль, побачив видавлювання з себе радості, ви абсолютно праві. Але було б нонсенсом поміняти на такого яскравого алкоголіка у такий непростий період життя для Росії. У нього не було шансів. Зрозуміло, він переживає. Але з іншого боку, вони могли і не його виставити на трибуну. І тут я бачу знущання. Тобто, якийсь ляльковод змусив алкоголіча відчути це на собі, і зробити це перед камерами. Хто це зробив, не знаю, але це заслуговує на повагу. Принаймні одній людині дали зрозуміти, хто він.

Можливо, навіть Путін цього захотів. Деякі аналітики і оглядачі говорять про те, що Медведєв розробляв план захоплення влади на другий термін і мало не з фізичним усуненням Путіна. А за своїм типажем і по психотипу Медведєв взагалі на подібне здатний?

Ні, абсолютно не здатний. Скільки я його спостерігаю, ще до того часу, як він з алкоголем зовсім міцно подружився. Все-таки будучи президентом, він справляв враження більш-менш адекватної людини.

Ні, Медведєв дуже м'який, в десятки разів м'якше за Путіна, і він в десятки разів не розумніший за Путіна. Тому на розробку якихось сценаріїв і ще вольового їх вирішення, він абсолютно не здатний. Це була б чиясь лялька. Так, йому б хотілося ще раз такого, але це не той персонаж. Він явно не диктатор і явно не той, хто готовий усунути всіх і вся. А ось бункерний не просто на це готовий, я думаю, що це стиль його життя останніх кілька десятків років.

Можливо, навіть усього життя... Хочеться ще позлословити з вами з приводу Вальки Матвєєнко. Ось вже хто нелогічний і дуже абсурдний має вигляд останнім часом, так це вона. Спочатку вона з розчуленням і закочуванням очей відпрацьовує погану актрису, пропонуючи створити міністерство щастя і правди. Напевно, знайшовся у Кремлі хтось один, хто читав Оруелла, а, можливо, їй просто сказали: "та ти ідіотка", і вона пішла вибачатися. Потім вона ні з того ні з сього вирішила виступити частково проти практики заборони аборту. Їй знову дали по голові, почала відповзати. Що з нею коїться останнім часом?

Ви дуже добре помітили, що вона явно демонструє двоякі зразки поведінки, які взаємно суперечать один одному. Якщо, припустимо, взяти Захарову, та в алкоголі все-таки тримає якусь сталість, то тут розщеплення особистості. Я не кажу про шизофренію, але розщеплення якесь йде. Може бути, дійсно вона у стані тверезості ще думає нормально, а потім: хоп - і алкоголь забив все, і мислення по-іншому.

Як тільки я бачу, що людина починає нести таку нісенітницю, та ще й зі згадуванням нетлінних класиків типу Оруелла з дивним контекстом, я припиняю аналіз цих людей, розуміючи, що аналізувати їх немає сенсу. Точного аналізу не буде, оскільки воно неадекватне.

ПУТІН УПЕВНЕНИЙ У ПЕРЕМОЗІ, БУНТУ В РОСІЇ НЕ БУДЕ

Російська Федерація наближається до псевдовиборів, і, по-моєму, настрої Кремля і Путіна дуже чітко зрозумілі. Погодьтеся, що Путін упевнений в собі. Він це продемонстрував на прес-конференції, на яку особисто вийшов. Не дарма прозвучали знову ці "денацифікація" та "демілітаризація". Якщо півтора року він метався від цих цілей, міняв їх як рукавички, то зараз знову до них повернувся. Це говорить про те, що в чомусь він упевнений. Згодні зі мною?

Росіяни не будуть бунтувати, впевнений експерт / ілюстрація REUTERS

Абсолютно. Це суперуверенность вождя лякає. Він упевнений не тільки в перемозі на виборах, він упевнений, що у нього, як у президента цього дивного утворення під назвою Російська Федерація, велике майбутнє, і це майбутнє позитивне. Ось у чому він впевнений, і це лякає.

З чим він на ці вибори йде, зрозуміло. А які настрої у російського народу? Що ви бачите? Чи є якісь тривожні дзвіночки?

Зараз вже просочується інформація, хто буде протистояти Путіну. І там або геронти типу Зюганова, які мають свій постійний електорат і навряд чи щось відкусять у вождя, або ноунейми явно без шансів, або лідер ЛДПР, взагалі для мене нічого не представляє пан Слуцький. Єдиний варіант - Явлінський, з яким ведуть переговори, що це буде типу Нємцова, протагоніст для Путіна. Але насправді це не так, Явлінському дуже далеко до Нємцова. При цьому загубився Каспаров і з ним ціла низка псевдолідерів. І зрозуміло, що Навальний з Гіркіним обиратимуться за списками колонії, там зовсім інша справа. Все це говорить про те, що суперників у Путіна живих не буде.

Тепер що стосується населення. Як я бачу з коментарів, воно ділиться на дві категорії: одна - готова Путіна цілувати, вибирати і підтримувати, навіть якщо їм ноги і руки відрубають, і цих більше; друга - проти Путіна, досить осудна і адекватна, але знову не за Україну, вона просто проти Путіна. Звідки такі віщають, де вони знаходяться - велика таємниця. Чи знаходяться вони в Росії, у мене є сумніви. Тому електорат, який є у Путіна, швидше за все, 70% ось цих ось жителів Бурятії, Якутії, Пензи і так далі його підтримують. Настрої місцевого населення, крім сумного, для мене нічого не залишають.  

Ще дуже важливе. Ось у нас в Україні холодильник має значення, в Європі холодильник має значення, в Росії холодильник не може перемогти телевізор, тому що холодильника у більшості росіян немає. Це не означає, що немає ящика, який морозить, це означає, що там немає вмісту. Тобто, простому росіянину цілком достатньо банки кільки, пляшечки глоду і хліба. І все, і він щасливий. Ось ця північнокорейська ідеологія жахлива. Вони привели до цього країну за 30 років. Мені це говорить про те, що бунту не буде, навіть якщо ми його дуже хочемо.

Ми часто з вами говоримо про те, що протверезить цей народ, перевиховає його, скільки десятиліть або століть для цього потрібно. Мені сподобалося недавнє інтерв'ю російського актора Олександра Білого, який виїхав з РФ. Він сказав, що час від часу в Росії проростає якийсь культурний шар, але його нещадно стирають ганчіркою. І він апелював до досвіду Німеччини, яка пройшла шлях переосмислення, переоцінки, покаяння. Й він робить невтішний висновок: на території Російської Федерації цього ніколи не станеться. У нього були такі слова: Росія запізнилася назавжди. Чи згодні ви з ним? Як ви вважаєте, наскільки безнадійна ця 1/6 частина суші?

Мені прикро про це говорити, але я з ним згоден. На жаль, це так.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся