У слов'ян склалась безліч традицій ворожіння на Різдво / pravoslavie.fm

Українські православні готуються відзначати одне з головних церковних свят – Різдво Христове. 6 січня святкують святвечір, а в ніч на 7 січня в православних храмах відбуваються різдвяні богослужіння.

У Різдво віряни відзначають народження Ісуса - цей день протягом століть наділяли містичним змістом. УНІАН зібрав найпопулярніші гадання та обряди на різдво.

Читайте такожРіздво-2019: головні колядки та історія колядування (відео)

Різдвяні ворожіння на судженого

Слід зазначити, що православна церква ставиться до ворожіння негативно, стверджуючи, що майбутнє відомо лише Богу. Тим не менш, у східних слов'ян ще в стародавні часи склалася традиція ворожити у святочні дні.

«Святочні» ворожіння проводяться в період між різдвяним Святвечором, 6 січня, до Водохреща, 19 січня.

Серед молодих дівчат було популярним ворожіння на судженого. В ніч перед Різдвом вони виходили на вулицю і питали ім'я  упершого зустрічного чоловіка. Те ім'я, яке він виголосить, і було ім'ям майбутнього супутника.

У святочні дні дівчата ворожили на судженого / Пимоненко М.. "Святочне ворожіння". 1888

Крім того, дівчата ходили слухати розмови під вікна чужих будинків, щоб дізнатися яким буде їх життя в заміжжі. Якщо розмова була веселою, дівчину чекало щасливе і радісне життя.

У святочні вечори дівчата кидали через ворота своїх дворів черевики, щоб дізнатися, куди їх заберуть заміж. На це вказував носок черевика: в яку сторону він обернений – туди суджений відвезе наречену. Якщо носок черевика обернений у бік будинку дівчини, до наступного різдва їй заміж не вийти.

В різдвяну ніч дівчата намагалися побачити образ майбутнього чоловіка за допомогою дзеркал. Для цього дівчина сідала в темряві між двома дзеркалами, запалювала свічки і починала вдивлятися у відображення, примовляючи: "Суджений, ряджений, прийди до мене на вечерю".

Різдвяні ворожіння на майбутнє

Одним з найстаріших та найпопулярніших ворожінь є ворожіння на воску. У різдвяний вечір у склянку або тарілку наливали воду, залишивши на дні кільце без каменю. Потім над полум'ям свічки в ложці розтоплювали віск і виливали його в воду, намагаючись потрапити в центр кільця.

Коли воскова фігура застигала, на її основі можна було тлумачити майбутнє. Якщо віск розтечеться смужками – це обіцяло дороги та подорожі. Якщо утворює «зірочку» – людину, що ворожить, чекає успіх на роботі чи навчанні. Якщо фігурка буде нагадувати людину – це обіцяє появу нових друзів, а якщо звіра – то у того, хто ворожить, є або скоро з'явиться таємний ворог. Фігурка квітки вказує на зустріч з судженим або швидке заміжжя.

Одним з найпопулярніших різдвяних ворожінь залишається ворожіння на воску / grimuar.ru

Популярним було також групове ворожіння на майбутнє з чашками.

Для нього потрібно взяти кілька чашок, відповідно кількості тих, хто ворожить.

У чашки клали перстень, монету, хліб, цукор, цибулю і сіль, а в одну чашку наливали воду. Кожен ворожбит вибирав собі чашку з закритими очима.

Вміст чашки віщувало майбутнє: кільце — до весілля; монета — до грошей; хліб — до достатку; цукор — до веселощів; цибуля — до сліз; сіль — до нещастя, вода – до відсутності змін.

Різдвяні обряди

У народі вважалося, що у святочні дні нечиста сила слабшає, і на землю спускаються ангели. В ці дні прийнято загадувати бажання – найпотаємніші з них ангели виконають. Бажання треба загадувати перед сном, після цього бажано ні з ким не розмовляти до ранку.

Сімейні люди проводили обряди на зміцнення сім'ї та достаток у домі. Для цього необхідно було розпалити в печі або духовці кілограм солі, нагріваючи її до тих пір, поки вона не змінить колір. Після цього над сіллю 40 разів читали молитву «Отче наш». Сіль пересипали в банку і протягом року досипали в звичайну сіль для їжі.

Вважалося, що у Святвечір можна було зробити оберіг від хвороб для всієї родини. Для цього брався новий рушник, над ним вимовляли замовляння:

Во имя Отца и Сына и Святого Духа. Заговариваю я от семидесяти семи хворей, От любой боли, от ночной маяты, Напускной сухоты, от рака едучего, Припадка падучего, От порчи, от ночной корчи. Мать Богородица Сына Своего обмывала, Полотенцем льняным обтирала. Благослови, Боже, и мой лен тоже. Во имя Отца и Сына и Святого Духа. Кого я (имя) этим льном оботру, С того я все семьдесят семь хворей сотру. Ключ, замок, язык. Аминь. Аминь. Аминь.

Згідно з повір'ям, той, хто на Різдво рано вранці вмиється холодною водою, знайде нові духовні і фізичні сили. При цьому слід тричі вимовити замовляння:

Спаситель родился, свет миру объявился.

Спасусь и я (имя) через Иисуса Христа.

Во имя Отца и Сына и Святого Духа. Аминь. Аминь. Аминь. 

Раніше УНІАН розповів про історію та традиції Різдва.