У справі екс-"беркутівців" мали допитати Парубія і Кличка / фото УНІАН

Колишній голова Верховної Ради Андрій Парубій та мер столиці Віталій Кличко не з’явилися до суду на допити як свідки у справі проти п’ятьох екс-"беркутівців", обвинувачених у масових вбивствах на Майдані.

Як передає кореспондент УНІАН, Парубія та Кличка мали допитати на засіданні Святошинського райсуду Києва як свідків сторони захисту.

Читайте такожЗ 20 листопада прокурори не вестимуть досудове слідство – ГПУ

Відео дня

Однак, як зазначив головуючий у справі суддя Сергій Дячук, суд має інформацію, що Парубій 21 листопада візьме участь у допиті в режимі відеоконференції.

Водночас, за словами судді, від захисника Кличка отримано повідомлення, що ні сьогодні, ні 21 листопада мер Києва не зможе прийти до суду на допит, оскільки перебуває у закордонному відрядженні.

Також суддя Дячук повідомив, що наразі завершується раніше визначений термін для допитів свідків захисту, і якщо його продовжити ще на місяць, як це було з допитами свідками обвинувачення, то лише навесні наступного року суд розпочне допити обвинувачуваних, а потім відбудуться судові дебати, після яких вже буде ухвалювати вирок обвинувачуваним.

На наступному судовому засіданні, яке заплановано на 21 листопада, мають також допитати ще одного свідка захисту – колишнього народного депутата Сергія Пашинського, ймовірно за допомогою відеоконференцзв’язку, оскільки Пашинський наразі утримується у слідчому ізоляторі.

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-"беркутівців" Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення та приховування зброї після вчинення злочину.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

16 липня Святошинський райсуд Києва змінив запобіжний захід Тамтурі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

24 жовтня Тамтурі було змінено запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслету на нічний без носіння електронного браслету. Іншим обвинуваченим до 22 грудня продовжено запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

14 листопада адвокати екс-"беркутівців" заявили, що Парубій, Кличко та екс-голова СБУ Валентин Наливайченко ігнорують виклики на допити до суду.