Йшов другий рік пандемії коронавірусу, хвороба "косила" людей по всій планеті, але дехто не здавався, вони не зраджували своїм принципам. "Не вакцинуюся ні за що у світі", "Це порушення конституційних прав", "Ці вакцини не до кінця вивчені", - кричали вони. Як ви вже здогадалися, йдеться про "антивакцинаторів". Але тут першим у світі потужного удару по "антиваксах" вирішив завдати Сінгапур.

Місто-держава зважилося на дуже сміливий крок: влада Сінгапуру більше не оплачуватиме лікування хворих на COVID-19 "антивакцинаторів". Безкоштовне лікування залишиться доступним для дітей віком до 12 років, яким ще не можна робити щеплення, а також для тих, хто має протипоказання до вакцини. У цьому контексті нагадаємо, що щонайменше 85% населення Сінгапуру пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу. Для порівняння – в Україні поки що лише 35% дорослого населення вакциновано принаймні однією дозою.

І тут, згадуючи моторошні фото з наших COVID-реанімацій, починаєш задумуватися: а може, досвід Сінгапуру буде корисний Україні? Можливо, такий жорсткий крок спонукатиме українців йти по дозу щеплення, а не шукати ірраціональні відмазки на кшталт "5G" та "порушення конституційних прав"? Розгляньмо аргументи "за" та "проти" такої практики.

Відео дня

І тут, згадуючи моторошні фото з наших COVID-реанімацій, починаєш задумуватися: а може, досвід Сінгапуру буде корисний Україні?

По-перше, наша країна так може вийти на інший рівень вакцинації, а не посідати місце у хвості за часткою населення, яке отримало щеплення, серед країн Європи. Наслідки масової вакцинації – колективний імунітет, розвантажені реанімації та медики, які нарешті побачили свої сім'ї. Вдамося до мови цифр: за даними MedData за 1-7 листопада 2021 року, минулого тижня в Україні з коронавірусною хворобою госпіталізували 34 тис. 333 особи, з яких 31 тис. 277, або 91,1%, не отримали жодної антиковідної дози вакцини. Тут звернемо увагу на один нюанс: адже дехто купує COVID-сертифікати, тож хто знає, який там реальний відсоток вакцинованих.

По-друге, якщо реалізувати досвід Сінгапуру, держава не витрачатиме гроші на лікування тих, хто, як вважає шляхом відмови від вакцинації, може сам за себе заплатити. Так, за дурість треба платити. Одна річ, якщо ви вакцинувалися, але ваш імунітет жорстко підвів вас, і ви потрапили до лікарні, а зовсім інша, коли ви майже півроку думали, чи потрібна вам COVID-доза, і несли свої антивакцинаторські ідеї в маси.

По-третє, не забуваймо про людей, яким справді протипоказана вакцинація. Їх правило "не отримав щеплення - плати, якщо захворієш", не повинно стосуватися. Пам'ятаймо, що абсолютні протипоказання – це стан, при якому пацієнт може мати серйозну побічну реакцію на вакцину, а ризики від вакцинації значно перевищують переваги. Моя думка: справді є люди, яким за станом здоров'я не можна вакцинуватися, решта тих, хто не прийшов отримати свої дози (читай шанс на спокійне майбутнє для себе та близьких) нахабно виявили безвідповідальність.

Крім того, українська влада відзначилася повним провалом вакцинаторської кампанії. А тепер пожинають плоди – 833 особи за добу померли від коронавірусу

А тепер підуть аргументи "проти": COVID-фонд країни був витрачений в основному незрозуміло куди, тільки не на потреби лікарень у ШВЛах та ремонтах, перепрофілювання відділень на "ковідні". Виходить, держава теж винна у ситуації, що склалася. Тож чи можемо ми перекласти відповідальність за життя наших співгромадян на них? Крім того, українська влада відзначилася повним провалом вакцинаторської кампанії. А тепер пожинають плоди – 833 особи за добу померли від коронавірусу. У МОЗ сьогодні викотили інфографіку, в якій зазначено: "Щоб умістити 833 особи, необхідно 11 вагонів "Інтерсіті". Ви тільки подумайте, яка це величезна цифра!"

Крім того, "антивакси" теж платять податки країні, тому позбавляти їх допомоги у разі хвороби буде не зовсім правильним кроком. Це може спровокувати страшну хвилю агресії у суспільстві та посилити протистояння між прихильниками та противниками вакцинації.

І насамкінець: якщо Україна перейме досвід Сінгапуру, можливий такий варіант, що в країні почнеться справжнє божевілля – вчорашні "антивакцинатори" масово раптом стануть вакцинованими... Не по-справжньому... З підробленими сертифікатами.

Ольга Робейко