Не повістка, а оповіщення - що це таке / УНІАН

Мобілізація в Україні триває, і військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років отримують повістки. Але тепер, крім них, військкомат може вручити ще й оповіщення. УНІАН розповідає, що це таке, чим воно відрізняється від повістки і до чого зобов'язує.

Повістка і оповіщення - в чому різниця

Повістка до військкомату і оповіщення - це не одне і те ж. Повістка - це документ-розпорядження, яке зобов'язує конкретну людину прибути в певний термін в ТЦК і СП - територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Раніше ми розповідали, які є види повісток і правила їх вручення.

Відео дня

Оповіщення - це теж розпорядження від керівника районного (міського) ТЦК і СП, але на відміну від повістки оповіщення вручають не конкретній людині, а адресують:

  • органам місцевого самоврядування;
  • керівникам підприємств; установ та організацій;
  • навчальним закладам.

Оповіщення зобов'язує повідомити конкретних громадян про виклик в ТЦК і СП і забезпечити їхнє прибуття в зазначені терміни.  Тобто по суті, оповіщення - цемеханізм, який ТЦК і СП використовують для вручення повісток військовозобов'язаним.

До чого зобов'язує оповіщення від військкомату 

Оповіщення не зобов'язує військовозобов'язаного до будь-яких дій. У першу чергу воно зобов'язує посадових осіб, керівників підприємств, установ і т. п., вони повинні:

  • повідомити військовозобов'язаним про те, що їм необхідно з'явитися у військкомат і стати на облік або уточнити свої дані;
  • забезпечити прибуття військовозобов'язаних в ТЦК і СП в терміни, зазначені в повістках (вони додаються до оповіщення).

За словами юриста адвокатського об'єднання T&T Partners Владислава Юрчака, це не означає, що буде неодмінна мобілізація, а може припускати уточнення інформації та обліку, формування резерву. У той же час, якщо військовозобов'язаний отримав повістку, яка додавалася до оповіщення, і проігнорував її, то неявка до військкомату тягне за собою відповідальність.

Раніше ми вже розповідали, яким може бути штраф за неявку до військкомату для військовозобов'язаних.

Якщо зобов'язання по оповіщенню не виконають роботодавці, керівники підприємств і установ та посадові особи, то вони нестимуть адміністративну відповідальність - за ст.210-1 КУпАП. Це може бути штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн, а для посадових осіб - від 3400 до 5100 гривень.

Вас також можуть зацікавити новини: