Ілюстрація REUTERS

Суцільна рубка дерев у Карпатах руйнує екологічну функцію лісів із затримання води через сильні опади.

Про це в коментарі "Обозревателю" розповів еколог Олексій Василюк. За його словами, на дільницях вирубки лісів дощами змивається ґрунт, який разом з деревами та рослинами є основним ресурсом для затримки зайвої вологи.

"Відновлення ґрунту у горах може тривати віками, це не ті умови, як в степах, наприклад. Так, на цьому місці знову виростає ліс, але накопиченого роками ґрунту під ним немає. В наступному році вирубали іншу ділянку, там теж ґрунт змився, і так далі. В принципі, ліс відновлюється, але його екологічна функція стримування води зменшується з кожною наступною суцільною рубкою", – пояснює еколог.

Відео дня

Зокрема, Василюк звертає увагу на те, що лісники почали рубати дерева вздовж русла річок, що створює додаткову небезпеку при повенях.

"Це взагалі дивно, тому що це самий останній ліс, який можна рубати. За класифікацією такі ліси називаються протиерозійними. Але в Карпатах мало доріг, і лісникам зручніше рубати вздовж річки, оскільки можна їхати руслом", – говорить він.

Це все призводить до жахливих подій і наслідків, які відбуваються в карпатському регіоні.

"Тепер, коли випадає трохи більше дощів, вода просто стікає по схилах, де немає ґрунту і рослинності, які увібрали б у себе надлишок. Вона більш стрімко падає вниз, уносить за собою ґрунт, камені, і далі вже кінетична енергія дуже сильно зростає, і це вже не просто потік води, це величезна руйнівна маса", – сказав еколог.